Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 14.11.18 | 21.01 uur
 

Leden geven partijprominenten stof tot nadenken

PvdA gaat voor 'Progressief Zwartewaterland'

Tijdens de laatste ledenvergadering van de PvdA Zwartewaterland in het eerste kwartaal van dit jaar kregen een aantal prominente PvdA-leden de opdracht om te onderzoeken op welke manier de progressieve kant van Zwartewaterland een sterkere positie binnen deze gemeente kan innemen. Dit resulteerde in het voorstel om volgend jaar als de brede beweging 'Progressief Zwartewaterland' aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen.

Met het creŽren van de brede beweging 'Progressief Zwartewaterland' denkt de PvdA de lokale politiek meer in balans te kunnen brengen. "De raad en het huidige college gevormd door ChristenUnie, SGP en CDA hangen uit het lood", meent PvdA-voorzitter Harrie Rietman. "Ik ben ervan overtuigd dat toen het college werd gevormd door ChristenUnie, PvdA en CDA en later door CDA, PvdA en SGP er meer balans en spreiding in raad en college zat, waardoor ook niet-christelijke - en dat is bepaald niet hetzelfde als onchristelijke - inwoners hun geluid konden herkennen."

Natuurlijk zijn de verhoudingen in de huidige gemeenteraad een afspiegeling van hoe de inwoners van Zwartewaterland tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben gestemd. En met de ChristenUnie, SGP en CDA als de drie grootste partijen is het niet meer dan logisch dat zij samen het college vormen. Maar logisch is in de ogen van de PvdA niet hetzelfde als evenwichtig. "Daar kun je natuurlijk direct tegenover zetten dat wij als partij het aantal zetels van vier, bijna vijf in 2006 zagen afnemen tot twee in 2014", stelt Rietman. "De aanhang mag dan geslonken zijn, maar woont nog steeds in Zwartewaterland. Er wordt alleen niet meer op de PvdA gestemd, maar (landelijk) op de SP, GroenLinks, D66 en vast ook PVV. Een deel blijft zelfs teleurgesteld thuis, terwijl in onze gemeente de aanhang van met name de ChristenUnie en SGP door natuurlijke groei en instroom in onze gemeente groter wordt. En zo raakt de balans steeds verder verstoord."

In de ogen van de PvdA wordt het politieke geluid in de gemeente Zwartewaterland dus steeds eenzijdiger en het belang van een breed gedragen tegengeluid steeds groter. "Leven en laten leven zou het kenmerk moeten zijn van de gemeente waar ik graag wil wonen", zegt Rietman. "Een sociale gemeente met oog voor de zwakkeren." Nu heeft de PvdA niet langer een stevige positie binnen het gemeentebestuur, dat nodig is om dit doel te bereiken. "Ik hoop dat een bundeling van 'progressieve krachten' wel voor een stevig, eigen geluid binnen het gemeentebestuur kan zorgen", gaat Rietman verder. "Dat doe je dan als PvdA of onder een nieuwe vlag. Een extra partij en dus verdere versplintering van dat tegengeluid lijkt mij namelijk geen goed idee."

Nu het voorstel voor de brede beweging 'Progressief Zwartewaterland' op tafel ligt, zoekt de PvdA contact met inwoners die een bundeling van de progressieve krachten - een daar hoort volgens Rietman D66 ook zeker bij - een goed idee vinden. "Ik ga graag in gesprek met mensen die zich, ongeacht hun stem bij de laatste verkiezingen, thuis denken te voelen binnen een brede, progressieve beweging. Een beweging die samen met de bestaande partijen op een meer evenwichtige manier wil bouwen aan de gemeente Zwartewaterland." Als 'Progressief Zwartewaterland' er niet komt, voorziet Rietman weinig tot geen verandering en doet de PvdA gewoon weer mee tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Kijk voor meer informatie op www.zwartewaterland.pvda.nl
reageren REAGEER | stuur door | DONDERDAG, 11.05.17 | 14.24 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie