Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Donderdag 13.12.18 | 10.44 uur
 

Pas zaterdag kans op meer zon en zachter weer!

Mei start wisselvallig, somber en kil!

Zeker na de zeer zachte maart van dit jaar viel de maand april toch wat tegen. April was zelfs 0,1 graad kouder dan maart en dat komt op zich niet zo vaak voor. In een 'normale' situatie verloopt april 3 graden warmer dan maart. De maand begon voortvarend met op de negende zelfs meer dan 20 graden in De Bilt. Maar opwaartse trend van de temperatuur werd vrij snel daarna een halt toegeroepen en brak een vrij koude periode aan.

Met Pasen hagel- en natte sneeuwbuien. De tweede helft van april leverde zelfs 7 nachten met vorst op. De gemiddelde temperatuur van 16 tot en met 30 april bedroeg 7,3 graden. Daarmee was dit tijdvak in de reeks vanaf 1901 slechts 20 keer nog kouder. Ondanks de kou kunnen we niet stellen dat april een 'slechte' maand geweest is. De gemiddelde temperatuur lag weliswaar 0,7 graden beneden normaal, maar de maand was droog en de zon scheen bovengemiddeld.

Tussen hogedruk boven ScandinaviŽ en een lagedrukgebied boven Engeland werd gisteren vrij zachte lucht aangevoerd. In onze regio werd een maximumtemperatuur geregistreerd van 17,7 graden. Dit overigens na opnieuw een koude aprilnacht. Langs de oostgrens vroor het op klomphoogte nog bijna matig (-4,9 graden in Hupsel). Een opvallende factor was daarbij overdag een windkracht 5 Š 6 uit een oostelijke- tot zuidoostelijke richting. Die de kwaliteit van het weer toch enigszins in negatieve zin beÔnvloedde.

Vandaag hebben we mei op de kalender staan. Maar ook de bloeimaand weet de temperatuur niet naar bovengemiddelde waarden te tillen. In de eerste decade van de maand zal de maximumtemperatuur naar verwachting variŽren tussen de 11 en 14 graden. En dat houdt niet over. In het verleden hebben wel eens het meervoudige van deze waarden gezien. In 1976 hadden we in deze periode al bijna een hittegolf te pakken en in 1998 leverden 11 en 12 mei tropische temperaturen op. Maar goed kouder kan het ook altijd nog, want in 1979 kwam de maximumtemperatuur in de eerste 10 dagen niet boven de 8 graden uit!

Weerbeeld
Na de zonnige zondag is er vandaag vrij veel bewolking en verplaatst een regengebied zich langzaam noordoostwaarts. In het noordoosten blijft het lang droog en vrij zonnig. De middagtemperatuur 'ploft' naar beneden en komt in onze regio uit rond 13 graden. De wind is meest zwak en komt uit variabele richtingen.

Dinsdag koerst een front boven het noorden van ons land terug naar het zuiden en is er veel bewolking. Verder regent het af en toe. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden. Woensdag ontwikkelt zich een sterk hogedrukgebied (1040 hPa) in het zeegebied tussen Noorwegen en IJsland. De wind draait naar noordoost. De middagtemperaturen liggen tussen 12 tot 14 graden in onze regio. Woensdag en donderdag kan een storing boven Frankrijk een bui produceren maar de droge perioden overheersen en verder schijnt ook af en toe de zon. De maxima blijven om en nabij de 14 graden.

Het Noordeuropese hogedrukgebied koerst eind volgende week naar Groenland. Een uitloper van dit hogedrukgebied en een zachtere bovenlucht zorgen na donderdag voor wat meer zon en een iets hogere middagtemperatuur. In het weekend van 6 en 7 mei wordt het tussen de 15 en 18 graden. Waarschijnlijk draait in de loop van volgend weekend de wind weer naar noordoost en wordt er weer koelere lucht aangevoerd.

Weerverleden
Op 1 mei 1993 werd een periode met mooi weer afgesloten met een geweldig zwaar onweer in Boxmeer. Er viel daar in korte tijd 74 mm neerslag. Ook was er sprake van zware hagel met stenen van 2 cm doorsnee. Op 1 mei 1962 vroor het in Winterswijk nog ruim 4 graden.

Na de strenge winter van 1979 bleef het nadien nog lang koud. Op 2 mei 1979 was het zelfs nog compleet winters in ons land. In de Bilt werd het overdag niet warmer dan 7 graden en er viel ruim 20 mm neerslag. Lokaal was er in het land nog sprake van een sneeuwdekje van 6 cm.

Op 3 mei 1970 werd het in Den Helder 12 graden. Dat was tot dan toe de hoogste temperatuur op dat station in 1970. In 1970 beleefden we eveneens een lange en koude winter. Tot diep in het voorjaar kwam het tot sneeuw en bleef de temperatuur laag.

Extremen 1 mei De Bilt
Hoogste max. temp.: 28,5˚C 2005
Laagste gemiddelde temp.:4,5˚C 1909
Laagste min. temp.:-2,7˚C 1962
Hoogste neerslag: 23 mm 1934
Hoogste uurgemiddelde wind: 13,4 m/s 1925

Zon op: 6:07
Zon onder: 21:00
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 01.05.17 | 00.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie