Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 15.10.18 | 09.30 uur
 

Kinderen houden traditie vol trots in ere!

Burgemeester Bilder reikt lintjes uit aan Luiemottes

Maandagavond 1 mei reikte burgemeester Bilder lintjes uit aan de kinderen die eerder vandaag hebben meegedaan aan het traditionele 'Luiemottes'. Na de uitreiking liepen de kinderen in een optocht naar zorgcentrum De Meente om de creaties te showen aan de ouderen. De burgemeester was trots op de jeugd: "Het is geweldig om te zien dat jullie deze traditie in ere houden en ieder jaar, samen met jullie ouders, een mooie Luiemotte maken".

"Zaterdagavond zijn we het veld in geweest om weidebloemen te plukken voor onze creatie. Vervolgens hebben we de bloemen zondag op het water gehad en zijn we vanmorgen om 05.00 uur gestart met het maken van deze Luiemotte. Wij doen het met de Stuivenbergstraat en de andere groep bestaat uit twee families: Kloosterman en Beens", vertelt één van de ouders tegenover de Zwartewaterkrant

De traditie bestaat al sinds mensenheugenis en is bedoeld om mensen wakker te maken. De Luimottes bestaan meestal uit 6 tot 8 kinderen die gezamenlijk een liedje zingen om de inwoners van de Tapijtstad te wekken. De tekst van het liedje is moeilijk te verstaan, maar bij navraag blijkt het te gaan om de woorden: "Luiemotte, luie zotte op goan stoan, ie mun weer noar beadde goan'.

De basis van een luiemotte wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan.

Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd. Van oorsprong werd een langslaper gezocht, die in pyama en op blote voeten op de Luiemotte moest plaatsnemen en op deze manier door Genemuiden werd gedragen.

Nu wordt een klein kind op de Luiemotte geplaatst. Volgens sommigen ligt het ontstaan van de Luiemotte in verre tijden waarin, met de hoop op een goede oogst, meiprocessies werden gehouden en waarbij in versierde tempels de dikwijls onzichtbare godheid als beschermengel van de vruchtbaarheid werd rondgevoerd.
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 01.05.17 | 19.41 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie