Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 14.19 uur
 

Eerste dagen vrij koud, maar droog en zonnig!

Vanaf donderdag structureel hogere temperatuur!

Na de meikoelte van de afgelopen weken kwamen we zaterdag en deels ook zondag even in wat warmere lucht terecht. Maar erg lang is de opleving van de temperatuur ons niet gegund. Reeds in de loop van zondag drong met een noordenwind koelere lucht ons land binnen. In een tijdsbestek van enkele uren duikelde het kwik van een aangename 18 graden naar een frisse 9 graden. Meteen staan we weer met beide benen op de grond!

Maandagochtend is er eerst veel bewolking waaruit lokaal nog wat regen of motregen kan vallen. In de loop van de ochtend komen er vanuit het noorden opklaringen binnen die zich in de middag verder zuidwaarts uitbreiden. De noordelijke wind neemt in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig boven land en mogelijk krachtig langs de kust. De maximumtemperatuur ligt ronde de 14C in onze regio.

Dinsdag en woensdag bepaald een hogedrukgebied boven Groenland het weer in ons land. Met een noordelijke wind wordt lucht van noorderbreedte aangevoerd en komt de middagtemperatuur uit op 11 tot 13 graden. De nachten gaan koud verlopen. Op klomphoogte kan het zelfs weer enkele graden gaan vriezen. Een uitloper van dit Groenlandse hogedrukgebied geeft redelijk mooi weer. Het blijft droog, er zijn wolkenvelden en perioden met zon.

Donderdag koerst een lagedrukgebied vanuit de golf van Biskaje richting IJsland. De wind krimpt naar zuidwestelijke richting. De aangevoerde lucht is onstabiel van aard en in de loop van donderdag neemt de kans op een bui toe. De zuid- tot zuidwestenwind voert vrij warme lucht aan. Vanaf donderdag komen de middagtemperaturen flink hoger uit tussen 17 tot 20 graden. Vrijdag en zaterdag valt er af en toe regen maar schijnt ook regelmatig de zon en met hoge temperaturen kunnen we dan spreken van groeizaam weer.

Lange termijn verwachting
Vanaf donderdag is het tamelijk wisselvallig en zacht met middagtemperaturen rond 19 graden, vanaf volgende week zondag mogelijk droger, meer zon en vrij warm.

Weerverleden
Op 8 mei 1976 werd het in Beek 28,8 graden, daarentegen vroor het in Winterswijk nog 4 graden op 8 mei 1941. Op 8 mei 1931 viel er in Wapenveld 81 mm neerslag. Op 8 mei 1943 werden Zeeland en westelijk Brabant getroffen door hagelschade. Vooral de vlas moest het ontgelden. Op 8 mei 2000 werd onder andere Brabant opnieuw getroffen door veel regen. In Den Dungen bij Den Bosch viel 47 mm, in Sprang-Capelle 38 mm. De hoosbuien veroorzaakten lokaal wateroverlast en in Den Dungen was er schade aan de gewassen door hagel.

Extremen 8 mei De Bilt
Hoogste max. temp.: 29,5˚C 1976
Laagste gemiddelde temp.: 5,3˚C 1941
Laagste min. temp.:-2,6˚C 1957
Hoogste neerslag: 17 mm 1934
Hoogste uurgemiddelde wind: 15,9 m/s 1943

Zon op: 5:53
Zon onder: 21:12
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 08.05.17 | 00.14 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie