Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Woensdag 14.11.18 | 21.01 uur
 

Zwartsluis maakt zich op voor jubileumeditie

Aftellen voor 'Zwartsluis onder Zeil' 2017

Donderdag 25 mei is het zover. Dan gaat de jubileumeditie van 'Zwartsluis onder Zeil' van start. Traditioneel is er in het Hemelvaartweekend in Zwartsluis altijd iets te doen. Het ene jaar de Nationale Sleepbootdagen, het andere jaar Zwartsluis onder Zeil.

"We groeien nog steeds", aldus een tevreden voorzitter Roel Schurink van de Stichting Zwartsluis onder Zeil. "Nog nooit hebben zich er zoveel klassieke zeilschepen aangemeld."

Inmiddels staat de teller op zestig, waaronder het vlaggenschip van beide deelnemende schipperskringen, de boeier Ludana, gebouwd in 1893. Het wordt vol in de intieme havenkolk van Zwartsluis. Vol Oudhollandse zeilschepen. Maar ook daar omheen is er gedurende vier dagen van alles te beleven.

Woensdag 24 mei arriveren de meeste schepen arriveren, welkom geheten door het vlaggenschip van Zwartsluis, de Botter ZS13, gebouwd in 1865 ( ietsje ouder dan de Ludana).

Op donderdag 25 mei wordt het waterrijk festijn om 11.00 uur feestelijk geopend door de burgemeester van Zwartewaterland, de heer Eddy Bilder. In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt het Admiraalzeilen op het Zwartewater niet donderdag, maar op zaterdag plaats. Wel geven de klassieke auto’s van de Historische Auto Vereniging acte de présence, muziekvereniging Voorwaarts houdt een concert, zijn er rondvaarten met de platbodems (ZS13) en het gratis pontje Sluuspoort, is het sfeervolle Botterhuus is geopend evenals gebouw Sluuspoort met een nieuwe expositie.

Vrijdag 26 mei 2017 staat het shanty-korenfestival centraal. De Kolksluuszangers ontvangen 7 andere koren die op diverse locaties in het dorp optreden met als slotstuk een samenzang van acht koren. Maar ook op het water is van alles te doen.

Naast de traditionele rondvaarten vindt er op het Zwartewater matchracing plaats tussen twee punters. (Goed te volgen vanaf de Havendijk, red.). De Nacht van Zwartsluis is in handen van drie Sluziger horecagelegenheden. Feest vanaf 21.00 tot in de late uurtjes.

Zaterdag 27 mei is het vroeg dag. Vooral voor het opbouwen van de braderie in het centrum die dit jaar zal worden aangevuld met optredens van twee Klederdrachtgroepen, Straattheater, Dansgroepen van Just Dance, het Jeugdorkest van Voorwaarts en Drumband EnergyX. Én het Admiraalzeilen op het Zwartewater. Vanaf 12.30 vertrekken de schepen via de Kolksluis, waarna ze in kleine formaties aan de Admiraal Bilder voorbij zullen trekken. Tegen 16.00 keren de schepen via het Meppelerdiep weer terug naar de Handelskade.

Tenslotte de zondag. Van oudsher dag van bezinning. Ook voor Zwartsluis onder Zeil.
De rust keert weer in het dorp en het evenement wordt afgesloten met af met een openlucht kerkdienst te water, georganiseerd door de gezamenlijke kerken. Publiek is welkom. Aanvang 10.30 uur aan de Handelskade, waar ds. A.Bloemendal de dienst zal leiden vanaf de voorplecht van de Botter ZS13, met rondom de ronde en platbodemjachten met gehesen fok.
Het Sluziger koor Mixed zorgt voor de muzikale omlijsting. Als de weersomstandigheden ongunstig zijn, zal worden uitgeweken naar de H.V.kerk in de Kerkstraat.

Meer informatie: www.zwartsluisonderzeil.com
reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 09.05.17 | 11.00 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie