Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Zaterdag 20.10.18 | 09.03 uur
 

Komend weekeinde opnieuw volop zomers!

Enkele dagen onstuimig en nat!

De soep wordt vaak niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Dit geldt ook wel een beetje voor het weer op beide Pinksterdagen. De verwachtingen waren vooraf niet bijster hoog gespannen. Achter kunnen we concluderen dat het allemaal best is meegevallen. Heel aardig 'voorzomerweer', met een aangename temperatuur van rond 20 21 graden en de zon die frequent tussen de aanwezige wolkenvelden scheen. Bovendien bleef het droog! Dat konden we niet zeggen van Balkbrug en Nijverdal waar zaterdag een enorme hoeveelheid neerslag is gevallen.

De stevig doorstaande wind op beide Pinksterdagen verraadde al wel dat een er weeromslag zit aan te komen. Een uiterst actieve depressie boven de Britse Eilanden heeft het gemunt op het Europese continent. De komende dagen staan dan ook in het teken van regen en veel wind. Met name in de middag en avond. Vooral aan zee kan het flink te keer gaan met een stormachtige wind en uitschieters tot 90 km per uur. Tijdens buien kan de wind ook landinwaarts flink uithalen tot 75 km uur.

Maandag hebben we een rustig begin van de dag, maar in de loop van de dag veranderd het plaatje wanneer een buienlijn met zware onweersbuien van het zuidwesten richting het noordoosten trekt. Voor de buien uit kan het nog ruim 22 graden worden. Achter het actieve front trekt de wind verder aan naar stormachtig en mogelijk dat in het noordwestelijk kustgebied een storm komt te staan met windstoten tot 110 km per uur. De temperatuur geraakt in vrije val en komt uit op een graad of 17. In de nacht tijdelijk wat rustiger.

Ook woensdag is het nog steeds onstuimig met aan de noordkust een stormachtige westenwind. Verder vallen er van tijd tot tijd buien. Af en toe schijnt de zon en de middagtemperatuur komt uit op 18 a 19 graden. Donderdag en vrijdag bevinden we ons in een zuidwestelijke hoogtestroming. De middagtemperaturen lopen op naar 20 graden aan de kust tot 24 graden in het zuidoosten. Er zijn perioden met zon maar er kunnen ook nog enkele regenbuien vallen.

Verdere vooruitzichten
Komende weekeind draait de wind door meer invloed van een hogedrukgebied boven
Oost-Europa naar zuid en kan warme lucht uit Zuid-Europa ons weer bereiken. De middagtemperaturen stijgen naar 25 tot 27 graden. Verder is er vrij veel zon met een kleine kans op een regen- of onweersbui.

Aan de voorzijde van de uitloper van hogedruk staat begin volgende week een noordwestenwind en wordt het een stuk koeler met maximaal 18 tot 20 graden. Verder kan er begin volgende week een bui vallen. Waarschijnlijk wordt het midden volgende week weer droger en iets warmer.

Weerverleden
Op 6 juni 1998 trok in de loop van de ochtend een storing van zuid naar noord over het land. In het westen van Brabant ontstond er een Egyptische duisternis. De temperatuur was op veel plaatsen gestegen naar 27 29 graden. Later in de middag trok er een zware buienlijn over het land. Grote hagelstenen van 8 9 cm vielen in Nunspeet en omgeving (8,9 cm in Nunspeet-Noord). In de Alblasserwaard stierven enkele zwanen toen zij 'bekogeld' werden door grote hagelstenen. Op veel plaatsen kwamen zware windstoten voor. In het Limburgse Schinnen viel binnen 1 uur tijd 50 mm regen, een complete wolkbreuk. In Hattemerboek werd een windhoos gezien. In Soest viel in 3 uur tijd 77 mm, tegenover 48 mm in De Bilt. Bij 57 mm in Hoensbroek overstroomde de Geul, dat was in 40 jaar niet meer voorgekomen.

Extremen 6 juni De Bilt
Hoogste max. temp.: 31,1˚C 1910
Laagste gemiddelde temp.: 9,1˚C 1923
Laagste min. temp.: 2,4˚C 1924
Hoogste neerslag: 53 mm 1943
Hoogste uurgemiddelde wind: 13,9 m/s 1927

Zon op: 5:14
Zon onder: 21:54
reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 06.06.17 | 00.10 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie