Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Donderdag 13.12.18 | 12.22 uur
 

Rabo Stimuleringsfonds draagt SVOG een warm hart toe!

SVOG stap dichterbij restauratie torenuurwerk

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden (SVOG) heeft de wens om het oude uurwerk uit de toren van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Genemuiden te laten restaureren. Rabobank draagt financieel bij aan dit bijzondere project. Dinsdagmiddag 13 juni ontving SVOG, uit handen van Sander Brouwer namens de Rabobank, een cheque ter waarde van 1500,00 euro. De totale kosten voor de restauratie bedragen 31.500 euro, daarvan is nu ongeveer één derde bijeengebracht.

De oude Sint Nicolaaskerk en de toren zijn in 1882 door brand volledig verwoest. In 1883 zijn de huidige kerk en de toren gebouwd in neogotische stijl. Onderdeel van deze bouw was het plaatsen van de klokken en het uurwerk.

In de Tweede Wereldoorlog werden de klokken door de Duitsers geroofd om ze om te smelten en het brons te gebruiken in de oorlogsindustrie. De klokken zijn niet teruggevonden na de oorlog en het orginele uurwerk bleef alleen over.

In 1949 werd het uurwerk uit de toren gehaald, waarschijnlijk op het moment dat de wijzerplaten van het muurwerk boven de galmgaten verplaatst werden naar de torenspits. Het is de bedoeling dat het oude torenuurwerk uit 1949 een mooie, zichtbare plek krijgt in de hal op de eerste etage in ’t Olde Staduus en daar weer de tijd gaat aangeven door middel van een wijzerplaat.

Door het restaureren van het uurwerk blijft een cultuurhistorisch voorwerp voor Genemuiden en voor de toekomst behouden.

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden is momenteel druk bezig om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen om de restauratie te kunnen bekostigen. Hiervoor is ook een beroep gedaan op het Rabo Stimuleringsfonds van Rabobank IJsseldelta, die betrokken is bij lokale initiatieven. Het restaureren van het oude torenuurwerk valt onder de doelstellingen van dit fonds.

De commissie van het Rabo Stimuleringsfonds heeft besloten een bijdrage voor dit project beschikbaar te stellen om daarmee de functie van het uurwerk te laten zien en het verhaal hierover te kunnen vertellen aan bezoekers van ’t Olde Staduus.

De voorzitter van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, Sijm van Lente, mocht dan ook een cheque van 1.500,00 euro in ontvangst nemen uit handen van de heer Sander Brouwer, lid van de ledenraad van de Rabobank.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door | DINSDAG, 13.06.17 | 17.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie