Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 14.19 uur
 

Juni 2017 mogelijk de warmste ooit!

Kans op hittegolf neemt toe!

Wat een prachtzondag in een al evenzo schitterende junimaand beleefden we gisteren. Een bijna ultieme zomerdag met een barometerstand van 1023hPa, vrijwel windstil weer, een paar onschuldige wolken waar de zon moeiteloos tussendoor scheen. Een aangename temperatuur van 27 graden was het uiteindelijke resultaat in de thermometer.

Maar de koek is nog niet op! Het begint er namelijk op te lijken dat we aan het begin staan van een lange periode van warm tot zeer warm zomerweer. Met een beetje 'geluk' gaat het komende week mogelijk al tot een landelijke hittegolf komen. Belangrijke voorwaarde hierbij is wel natuurlijk dat de maximumtemperatuur niet beneden de 25 graden komt. Eenenveertig jaar geleden ging op 21 juni eveneens een lange periode met zeer warm weer van start. Deze periode duurde tot 20 juli en leverde 11 tropische dagen op. Zo ver gaan we nu niet maar (zeer) warm wordt het wel!
Met al deze warmte in het vooruitzicht wordt juni 2017 18,3 graden de warmste ooit. Warmer dus dan de junimaand van 1976 (18,0 graden), de warmste tot dusver.

Vooruitzichten
Maandag zijn er zonnige perioden en wordt het nog wat warmer dan vandaag. De maximumtemperaturen kruipen dicht tegen tropische grens van 30 graden aan in onze regio. De wind waait maar zwak uit zuidoostelijke richtingen. In de loop van de avond ruimt de wind naar het noorden. Ook dinsdag is het nog warm zomerweer. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft droog. De maxima komen uit tussen de 24 tot 27 graden. In de loop van de dag draait de wind naar noordoost en neemt iets in kracht toe naar matig kracht (4 Bft).

Woensdag trekt een nieuw hogedrukgebied via de Noordzee over onze omgeving naar Duitsland. De wind draait naar noordoost en de temperatuur daalt tijdelijk naar een aangename 24 graden. Er zijn wolkenvelden en perioden met zon.

Donderdag draait de wind weer naar zuid en stroomt opnieuw zeer warme Zuid-Europese lucht naar onze omgeving. De middagtemperaturen lopen op naar waarden tussen de 28 en 30 graden. Verder blijft het droog en wordt het opnieuw vrij zonnig zomerweer. Mogelijk dat er aan het einde van middag er een lokale regen- of onweersbui ontstaat. Vrijdag stroomt met een westenwind weer koelere lucht naar de Benelux maar het wordt nog altijd zomers warm met 24 a 25 graden. Verder dan weer droog met zonnige perioden.

Vanaf volgende week zaterdag neemt de kans op een bui iets toe door een depressie die naar Scandinavië koerst. De depressie zelf blijft op afstand en er ontstaat een zwakke westelijke stroming. Hierdoor daalt de temperatuur naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. De maxima komen vanaf volgend weekend uit tussen de 21 en 24 graden. Verder is er nog altijd ruimte voor perioden met zon.

Weerverleden
Op 19 juni 1999 werd de laagste temperatuur in ons land bereikt in Eerbeek met 1,1 graden op. Op klomphoogte kwam het zelfs nog tot grondvorst. Een jaar later op 19 juni 2000 was er juist een tropische dag op het meetpunt De Kooy bij Den Helder. Het werd 30,5 graden. In het verleden was het in Den Helder slechts op drie juni dagen warmer.

Op 21 juni 1976 ging voor De Bilt de op één na warmste 30-daagse periode van start. Van 21 juni t/m 20 juli werd een gemiddelde temperatuur van 21,8 graden berekend en op 11 dagen kwam de temperatuur boven de 30 graden uit. Dat was pas een hittegolf!

Extremen 19 juni De Bilt
Hoogste max. temp.: 33,5˚C 2000
Laagste gemiddelde temp.: 9,3˚C 1916
Laagste min. temp.: 1,5˚C 1923
Hoogste neerslag: 32 mm 1982
Hoogste uurgemiddelde wind: 11,8 m/s 1944

Zon op: 5:10
Zon onder: 22:05
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 19.06.17 | 00.12 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie