Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Donderdag 13.12.18 | 12.19 uur
 

Aangename temperaturen met kleine buienkans!

Zomer klimt uit de put!

Terwijl onze zomer doorsukkelt gaat het op steenworp afstand 'los' met het 'echte' zomerweer. Eigenlijk is het al maanden zomerweer daar maar nu wordt het ook nog eens gloeiend heet. Temperaturen tot 45 graden worden de komende week verwacht op sommige plaatsen. De hitte is ook langdurig. Wat een contrast met hier met afgelopen dagen zelfs al herfstachtige trekjes.

Kijken we naar de komende week, dan is het duidelijk dat er voorlopig geen fase met stabiel en warm zomerweer komt. De westelijke stroming blijft ons weerbeeld beheersen. Af en toe komen er storingen mee met enkele buien of een regenperiode maar de droge perioden zijn in de meerderheid. Samen met middagtemperaturen van een graad of 22 in onze regio en geregeld wat zon mogen we spreken van vrij aardig zomerweer.

Het weer voor komende week
Maandag is het overwegend droog en schijnt af en toe de zon. Alleen in het westen en noorden kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C op de Wadden tot 25°C in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag naar zuidwest tot west en wordt matig, aan de kust vrij krachtig. In de avond neemt de wind sterk af.

Dinsdag valt de wind nagenoeg weg zijn er zonnige perioden en het wordt warmer. De maxima liggen dinsdag tussen 22 tot 26 graden. Deze opwarming kan de atmosfeer niet aan en in de middag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Ook woensdag is het vrij warm met middagtemperaturen opnieuw tussen 22 en 25 graden. Verder zijn er zonnige perioden is blijft het op een lokale bui na op de meeste plaatsen droog.

Donderdag koerst een nieuwe depressie over de Noordzee richting zuid Scandinavië. De wind neemt toe en ook de buienkans (met onweer). Verder schijnt af en toe de zon. De middagtemperatuur ligt rond 22 graden. Vrijdag kunnen er nog steeds enkele buien vallen maar krijgt de zon weer wat meer ruimte. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig. De maxima liggen rond 20 a 21 graden.

Vanaf zaterdag bevinden we ons nog steeds in een westelijke stroming. Door een uitloper van het Azoren hogedrukgebied nemen de neerslagkansen af en zijn er perioden met zon. Lokaal kan er nog wel een bui tot ontwikkeling komen. De temperatuur ligt tussen de 20 tot 23 graden.

Weerverleden
Op 31 juli 1951 viel er in Boskoop 103 mm neerslag, daarvan werd 72 mm in 30 minuten opgevangen. Op 31 juli 1998 was een windhoos actief in Klazienaveen. Een viertal tuinbouwbedrijven liepen forse schade op. De laatste 10 dagen (decade) van juli 2005 was in De Bilt de natste sinds 1901. Er viel toen 105 mm neerslag naar beneden!

Extremen 31 juli De Bilt
Hoogste max. temp.: 32,3˚C 1995
Laagste gemiddelde temp.: 12,4˚C 1965
Laagste min. temp.: 5,9˚C 1961
Hoogste neerslag: 39 mm 1966
Hoogste uurgemiddelde wind: 11,3 m/s 1929

Zon op: 5:51
Zon onder: 21:32
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 31.07.17 | 02.15 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie