Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 15.10.18 | 09.30 uur
 

Temperatuur valt terug naar normale waarde

Van Rees: 'Eerst zomers warm, vanaf woensdag afkoeling'!

De zomer heeft zich heel aardig aan de (lichte) onstabiliteit van de Hondsdagen weten te ontworstelen. Sinds het einde er van is de temperatuur geleidelijk aan in stijgende lijn en is de wisselvalligheid flink afgenomen. Bovendien doet de zon heel goede zaken. Ook de komende dagen is het nog volop zomer in ons land met wellicht op dinsdag nog tropische verrassing. Tot dusver heeft augustus nog geen enkele tropische dag opgeleverd.

Korte termijn
Maandag wordt het opnieuw een prachtige zomerdag. Het is vrij zonnig en het blijft droog. De middagtemperatuur komt in Zwartewaterland uit op een zomerse 25 graden. De wind is overwegend zwak en veranderlijk.

Dinsdag wordt de warmste dag van de week. De dag begint zonnig. In de loop van de dag is er kans op een regen- of onweersbui. De maxima liggen tussen 24 in het noorden tot lokaal 30 graden in het zuiden van het land. Zwartewaterland kan met 27 graden opnieuw een zomerse dag bijschrijven.

Woensdag en donderdag volgt er een vanuit het zuidwesten een aflossing van hogedruk. De middagtemperatuur daalt in het noorden van Nederland naar 20 a 21 graden. In het zuiden ligt de temperatuur woensdag nog rond 25 graden. Er kunnen enkele buien vallen maar er zijn ook perioden met zon.

Donderdag stroomt met een naar west krimpende wind koelere lucht ook over het zuiden van het land en liggen de temperaturen overal rond 20 a 21 graden.

Lange termijn verwachting
Vrijdag en zaterdag strekt een uitloper van hogedruk vanuit de Golf van Biskaje zich uit over onze streken. De buienkansen nemen weer af en er volgen perioden met zon. De middagtemperaturen liggen zo rond of iets onder de 20 graden. Dat mag ook, want we hebben dan inmiddels september op de kalender staan!

Weer buitenland
De situatie in Houston wordt met het uur benauwder. Lokaal zou inmiddels al 700 mm neerslag zijn gevallen. En alsof dat nog niet genoeg is luidt tevens een tornado-warning voor Houston. Gevangenissen worden ontruimd en evacuaties zijn in volle gang. Rivieren treden al urenlang buiten hun oevers en beginnen nu echt gevaarlijke hoogtes te bereiken. Nog slechts enkele tientallen centimeters tot meerdere bruggen over de Buffalo Bayou rivier zullen overstromen en daarmee nog grotere problemen ontstaan. En de neerslag, die blijft vermoedelijk nog dagenlang aanhouden.

Weerverleden
Op Ameland viel op 28 augustus 1950 77 mm regen. In het Zeeuwse Kapelle-Brug werd in de ochtend van 28 augustus 1974 3,6 graden gemeten.

In 2004 bereikte op het KNMI neerslagstation Maasland de neerslagsom voor augustus een record van maar liefst 295 mm neerslag.

Op 29 augustus 1968 noteerde het Noord-Hollandse Bergen 97 mm neerslag. Op 29 augustus 1919 was er rond Voorthuizen een zware windhoos actief. Honderden bomen werden afgeknapt. Veel huizen verloren hun dakpannen.


Extremen 28 augustus De Bilt
Hoogste max. temp.: 32,8˚C 1930
Laagste gemiddelde temp.: 11,9˚C 1963
Laagste min. temp.: 4,1˚C 1965
Hoogste neerslag: 26 mm 1969
Hoogste uurgemiddelde wind: 17 m/s 1917

Zon op: 6:37
Zon onder: 20:36
reageren REAGEER | stuur door | MAANDAG, 28.08.17 | 01.45 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie