Zwartewaterkrant.nl - De digitale krant van Zwartewaterland
Maandag 10.12.18 | 14.19 uur
 

Ombouw Meppelerdiepsluis na vier jaar afgerond

'Poort naar het Noorden' officieel geopend!

Woensdag 25 oktober 2017 is de Meppelerdiepsluis in Zwartsluis officieel geopend. Nelly Kalfs, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, opende de gloednieuwe Meppelerdiepsluis. Dit deed zij door de buitendeuren van de sluis te openen voor het Sluziger HEBO-schip 'Catharina 1', die vervolgens met toeters en bellen de sluis in voer. "De nieuwe poort naar het Noorden", zoals wethouder Visserman de schutsluis omschrijft, heeft volgens aannemer Reef Infra gezorgd voor bloed, zweet en tranen!

De nieuwe schutsluis en de brug zijn geschikt voor grote schepen, waardoor het in de toekomst voor ondernemers aantrekkelijk blijft om hun producten over het Meppelerdiep te vervoeren. Ook blijft de nieuwe schutsluis het achterland beschermen tegen hoog water.

Maar wat ging er nu eigelijk vooraf aan de opening? De Zwartewaterkrant toont u het proces van de afgelopen vier jaar.

Na jaren van voorbereidingen werd op vrijdag 1 november 2013 het startsein gegeven voor de ombouw van de Meppelerdiepsluis. Voorafgaand aan de klus waren er 250 Sluzigers die bezwaar hadden, vanwege mogelijke overlast. In het voorjaar van 2014 werd de keersluis omgezet tot schutsluis en werd een nieuw bedieningsgebouw geplaatst. Daarnaast werd dat zomer het hoogste punt bereikt.

In januari 2015 kwam de 38 meter lange sluisdeur naar Zwartsluis, die diezelfde maand nog werd geplaatst. In april van dat jaar werd de gloednieuwe, uit BelgiŽ afkomstige, Meppelerdiepbrug geplaatst. In juli was de nieuwe brug geÔnstalleerd en werd deze uitbundig getest. In november 2015 ontstond een grote discussie, omdat Rijkswaterstaat zeven dagen in de avond en nacht wou gaan slopen. Rijkswaterstaat kwam de boze buurtbewoners tegemoet, door in de avond en nacht alleen 'geluidsarme' werkzaamheden uit te voeren.

In februari 2016 werd gestart met de sloop waarna in juni de betonnen sluisdrempel werd aangebracht. Vervolgens werd in augustus de tweede sluisdeur (schutdeur) geplaatst. In december werd het oude sluishoofd gesloopt.

In februari 2017 werd de Meppelerdiepbrug verplaatst naar de huidige locatie: een megaklus. Verkeer moest twee dagen omrijden via Meppel of Genemuiden en het voetgangerspontje lag geen moment stil. Eind februari werd de brug officieel in gebruik genomen. In de zomer van 2017 werd bodembescherming aangebracht rondom de sluis. In september werd de schutsluis voor het eerst gebruikt en in oktober officieel geopend. Helemaal klaar is de 'Sluziger sluis' nog niet. Het komende jaar zal aannemer Reef Infra onderhoud uitvoeren om eventuele 'kinderziektes' snel te verhelpen.

Wie denkt aan de Meppelerdiepbrug, denkt ook aan de vele storingen die het miljoenen-project met zich meebracht. Al na de eerste week van plaatsing in 2015 was het foute boel: de brug weigerde dienst! De afgelopen jaren wist de brug (of haar slagbomen) tientallen malen niet te functioneren: tot grote ergenis van de Sluzigers. Vooralsnog lijken de problemen verholpen, want de brug is meer dan een half jaar storingsvrij.

Rijkswaterstaat organiseert op woensdag 25 oktober van 13.00 tot 17.30 uur een publieksmiddag bij de Meppelerdiepsluis. Tijdens rondleidingen zal uitleg worden gegeven over de bouw van de sluis en hoe deze werkt. De publieksmiddag is gratis toegankelijk en vindt plaats op het sluiscomplex Hasselterdijk 33 in Zwartsluis.

reageren REAGEER | stuur door | WOENSDAG, 25.10.17 | 12.40 UUR

Home | Mail | Copyright ©

Toon desktop versie