Zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen

Mattenschippersrace 2012 in volle wind

Mattenschippersrace 2012 in volle wind

Mattenschippersrace 2012 in volle wind© Roel Huls

Vanuit het mooie voormalige Zuiderzeestadje Blokzijl startte zaterdag 28 april de jaarlijkse Mattenschippersrace. Tijdens deze zeilwedstrijd leggen traditionele zeilende vrachtschepen het 'rondje Zwartsluis' af door middel van zeilen, bomen en jagen.

De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers moeten zeilend het 'rondje Zwartsluis' afleggen.

Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren. Die opdracht heeft altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: het vervaardigen van matten. Deze keer moesten de schippers bij de Jachthaven aanleggen om een schippersmat in ontvangst te nemen. Pas daarna mogen de deelnemers de terugtocht naar Blokzijl aanvaarden. Het parcours brengt hen in het mooie voormalige Zuiderzeestadje via het Zwarte Water, Kadoelen en Vollenhove.

Het was de 16e editie van de Mattenschippersrace, die elke laatste zaterdag van april plaats vindt in de Kop van Overijssel. Met een stevige wind kon er volop worden gezeild.

Er hadden zich vijftien deelnemers in de lichte klasse, zes in de zware klasse en zes in de vrije klasse ingeschreven. Voor de punterrace lag het aantal ingeschreven deelnemers op dertien.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 30.04.12 | 06.49 UUR


advertentie