Zoetwaterreptielen waarschijnlijk losgelaten of ontsnapt

Schildpadden gesignaleerd in de Wieden bij Zwartsluis

'Het Grote Gat' in Zwartsluis

'Het Grote Gat' in Zwartsluis© DKN | Robert Wessel Jansema

Sinds korte tijd leven er schildpadden in en rondom de Piepertkolk in Zwartsluis, de handmatig aangelegde kolk staat ookwel bekend als 'het Grote Gat' en is direct verbonden met de Wieden. Er zijn tot op heden twee roodwangschildpadjes gespot. Diverse Sluzigers en vissers hebben de zoetwaterreptielen zien zwemmen. Hoe de dieren in het moerasgebied zijn gekomen is tot op heden onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk zijn de dieren losgelaten of ontsnapt.

De Sluziger schildpadden zijn zeer alert en duiken bij verstoring snel onderwater. Vrijdag is één van de dieren het laatst gespot, toen lag het op een boomstronk in de Wieden nabij Zwartsluis. De schildpadden kunnen tot op heden goed overleven in de Wieden, het water is zeer schoon en helder en er is voldoende voeding te vinden.

Tot omstreeks 1800 leefden in de Wieden ook wilde schildpadden, het ging hierbij om de Europese Moerasschildpad. Hoogstwaarschijnlijk is de soort verdwenen door overbejaging want moerasschildpadden werden vroeger graag gegeten door de plaatselijke bevolking.

Door: De Zwartewaterkrant | Robert Wessel Jansema

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 26.09.16 | 20.01 UUR


advertentie