Fracties D66 en CU komen gezamenlijk met motie

ChristenUnie wil naar 100% recyclebaar afval!

De ChristenUnie Overijssel wil dat al het geproduceerde afval in Overijssel in 2030 wordt hergebruikt. Samen met D66 dient de ChristenUnie daartoe bij de begroting een motie in. De ChristenUnie Overijssel stelt vast dat er een sterk verband is tussen de ontwikkeling van de economie en de hoeveelheid afval. De laatste cijfers geven aan dat er 60 miljoen ton afval in Nederland wordt geproduceerd. Hiervan is 24 ton in de bouw, 15 in de industrie en 9 miljoen door consumenten geproduceerd.

In Overijssel wordt 45 tot 75 % van het afval gescheiden ingezameld. De Rijksoverheid wil via het programma VANG (van afval naar grondstof) omschakelen naar een circulaire economie. Dit wil zeggen een economie waarin afval voor 100% wordt hergebruikt. De Statenleden Westert en Stelpstra vinden dat Overijssel moet investeren in een circulaire economie en een belangrijke bijdrage moet leveren aan het verminderen van afval.

De provincie nog geen beleid heeft op het gebied van circulaire economie. Een circulaire economie biedt volgens het TNO rapport uit 2013 kansen op het gebied van hergebruik van goederen, duurzaamheid, kennisontwikkeling, innovatie en economie. Het is niet voldoende dat alleen de Rijksoverheid circulaire economie tot een belangrijk thema uitroept. Ook de provincie in samenwerking met gemeenten moeten kansen creëren voor een transitie naar circulaire economie.

De ChristenUnie Overijssel heeft samen met D66 het initiatief genomen tot een motie waarin wordt opgeroepen om een ‘actieplan’. Dit plan moet zorgen dat al het geproduceerde afval in de Overijssel voor 100% wordt hergebruikt. De ChristenUnie en D66 willen dat de provincie samen met de gemeenten en andere partners aan dit doel gaat werken.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 09.11.16 | 12.48 UUR


advertentie