Voormalig uurwerk in bezit van Historisch Centrum Genemuiden

Nieuwe bestemming voor oude klok in 't Olde Staduus

Restauratie wijzerplaten NH Kerk (2007)

Restauratie wijzerplaten NH Kerk (2007)© DKN | RDV

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden heeft plannen opgevat om het oude uurwerk uit de toren van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Genemuiden te laten restaureren. De oude Sint Nicolaaskerk is in 1882 volledig verwoest door brand. In 1883 zijn de huidige kerk en de toren gebouwd in neogotische stijl. Onderdeel van deze bouw was het plaatsen van de klokken en het uurwerk.

De klokken en het uurwerk werden waarschijnlijk gezamenlijk geleverd door de firma Van Bergen uit Midwolda. In de Tweede Wereldoorlog werden de klokken door de Duitsers geroofd om ze om te smelten en het brons te gebruiken in hun oorlogsindustrie. De klokken zijn niet teruggevonden na de oorlog en het orginele uurwerk bleef alleen over.

In 1949 werd het oude uurwerk uit de toren gehaald, waarschijnlijk op het moment dat de wijzerplaten van het muurwerk boven de galmgaten verplaatst werden naar de torenspits.

Het oude uurwerk is vervolgens jarenlang opgeslagen geweest op de oude gemeentewerf. Sinds 1 januari 1975 heeft het Historisch Centrum Genemuiden, onderdeel van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden, het oude torenuurwerk in beheer. Een aantal jaren geleden is het idee opgekomen het oude torenuurwerk te laten restaureren, echter moet dan wel een mooie plek zijn gevonden om het geheel ‘in werking’ te laten zien aan het publiek. Daar is het toen bij gebleven omdat een goede plek toen ontbrak.

Onlangs heeft het bestuur dit plan echter opnieuw opgepakt en inmiddels is er een werkgroep gevormeerd om te proberen de restauratie te realiseren. Het is de bedoeling dat het oude torenuurwerk (met een wijzerplaat om de tijd aan te geven) een zichtbare plek krijgt in de hal op de eerste etage in ’t Olde Staduus en daar weer de tijd gaat aangeven.

Een aantal onderdelen van het uurwerk ontbreekt, onder andere de slinger, de gewichten, de kruk en wijzerplaten. Het namaken van dergelijke onderdelen, met nam de slinger, is erg kostbaar. Het is niet ondenkbaar dat deze en andere onderdelen van het uurwerk nog ergens bij iemand aanwezig zijn. Mocht dit zo zijn, dan stelt de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden het bijzonder op prijs als u hierover contact wilt opnemen: 06-20013356.

Het gaat hierbij niet om het huidige uurwerk van de NH Kerk aan het Kerkplein, deze wijzerplaten zijn tien jaar geleden door Toine Daelmans uit Stiphout gerestaureerd.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 06.02.17 | 12.13 UUR


advertentie