Kievitsbloemen een voor Europa unieke habitat

Johan Winter: 'Kievitsbloemen kennen twee kleuren'

Kievitsbloemen een voor Europa unieke habitat

Kievitsbloemen een voor Europa unieke habitat© Johan Winter

Natuurliefhebber en fotograaf Johan Winter trekt regelmatig de natuur in met zijn fotocamera. Daar doet hij de mooiste observaties en hij deelt graag zijn belevenissen. Deze keer vertelt hij over de kievitsbloem. Johan: "Dit keer geen dieren, maar bloemen. En wel de kievitsbloem. Deze bloem, familie van de tulp, komt in deze contreien veel voor en dan met name in de uiterwaarden van Hasselt en omgeving Zwolle."

"De kievitsbloemen kennen twee kleuren. De paarse en de witte. Ze bloeien maar heel kort en dit is het moment. Ga d'r op uit en geniet van deze mooie bloem. Velden vol staan er nu van bij Hasselt. De bloem is beschermd dus plukken is verboden."

De Kievitsbloem is een bolgewas die zeer zeldzaam is in Nederland. Maar liefst 80 procent van de Nederlandse Kievitsbloemen komen voor in het gebied van het Zwarte Water. Dit komt misschien wel vooral omdat dit bolgewas alleen haar zaden kan verspreiden door overstromingen en een hoge waterstand in de winter. De kievitsbloem doet er maar liefst 8 jaar over om in bloei te komen!

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 11.04.17 | 09.40 UUR


advertentie