Impuls voor Hanzestad met toerisme en recreatie

Regenachtige opening Rivierboulevard Hasselt

Regenachtige opening Rivierboulevard Hasselt

Regenachtige opening Rivierboulevard Hasselt© DKN | R.W. Jansema

De afgelopen maanden heeft de Kaai in Hasselt een ware metamorfose ondergaan. De bestrating is vervangen, er is een steiger aangelegd en loopbruggen zijn geplaatst. Daarnaast is er verlichting aangebracht en zijn muren gemetseld. Deze werkzaamheden zijn onlangs afgerond: tijd voor de feestelijke, weliswaar regenachtige heropening.

Burgemeester Eddy Bilder van de gemeente Zwartewaterland verrichtte in de stromende regen, onder toeziend oog van genodigden, inwoners en gedeputeerde, de heer Bert Boerman van Overijssel met portefeuille Mobiliteit, Water en Sociaal, de officile openingshandeling. Gezamenlijk werden vrijdagmiddag 14 juli 2017 schotbalken geplaatst. Een vreugdevol moment, aldus de burgemeester.

De Rivierboulevard dient een kwalitatief hoogwaardig en waterveilig verblijfsgebied te worden. De aangebrachte extra voorzieningen in het grachtenplan zullen leiden tot het beter toegankelijk maken van de grachten. Daarnaast zal het door deze voorzieningen aantrekkelijker zijn om n of meerdere dagen te verblijven in het centrum van Hasselt.

De gedane werkzaamheden de afgelopen jaren maken deel uit van het centrumplan Hasselt. Met het project, herinrichting van de Grintwal en de Rivierboulevard wil de gemeente Zwartewaterland de vitaliteit van het historische centrum in Hasselt stimuleren.

De schoonheid van Hasselt was eigenlijk alleen te zien als je echt in Hasselt bent. De vernieuwing van de Kaai is een goede bijdrage om het zicht van Hasselt te verbeteren. Volgens Bilder goede vorderingen richting het aantrekkelijker maken van Hasselt. Ook de hulp vanuit de gemeenschap werd door hem zeer gewaardeerd. We zijn nu klaar, de Kaai is aangepakt, het resultaat mag gezien worden!

De burgemeester stelde tijdens de eerste werkzaamheden (begin dit jaar, red.) n harde eis. "Wij, als gemeente Zwartewaterland, hebben Aannemingsmaatschappij van Gelder B.V. erop aangedrongen dat de werkzaamheden aan de Rivierboulevard vr Hassailt dienen te worden afgerond." De burgervader sprak niet voor dovemans oren. Het effect van zijn boodschap werd niet overschat. Aannemingsmaatschappij van Gelder B.V kwam zijn afspraken na. Bijna niets staat het maritieme evenement - in het centrum van Hasselt van 27 t/m 30 juli 2017 - nog in de weg.

De Hanzestad Hasselt verwelkomt binnen nu en twee weken ruim 200 historische schepen. Deze historische schepen brengen Hasselt terug in de sfeer van de oude binnenvaart en geven weer fleur aan de unieke infrastructuur van de oude binnenstad. Bilder hoopt wel op betere weersomstandigheden tijdens Hassailt: We hopen dat we vele mensen mogen begroeten op de nieuwe Kaai.

Gedeputeerde Boerman vindt het ook terecht dat Hasselt beleeft kan worden vanaf het water en dat de waardevolle historische kern zichtbaar wordt gemaakt. Ik denk dat u de voordeuren al heeft opgepoetst om de gasten meer dan welkom te heten in deze prachtige Hanzestad. Hasselt wordt alleen maar mooier, niet alleen in stenen, maar ook in mens en samenwerking!

De reconstructie van de Nieuwstraat, Grintwal en de Hoogstraat moet voor een betere uitstraling van de binnenstad zorgen. Zo zijn de bedieningen van de bruggen aangepast, zijn er extra afmeervoorzieningen gerealiseerd, zijn de electra- en waterpunten vervangen en komen er (nieuwe) sanitaire voorzieningen nabij de Kalkovens en de kade. Het ombouwen van de provinciale weg N331 naar een veilige gebiedsontsluitingsweg - al dan niet gelijktijdig in combinatie met het vertrek van Scheepswerf Bodewes in Hasselt, gaat eveneens naar de bouwvakvakantie 2017 van start. De eerste wegafzettingen zijn vorige week nabij de toekomstige rotonde (N331 Buiten de Venepoort/N377 Vaartweg, red.) geplaatst. Met de verhuizing van Scheepswerf Bodewes ontstaat er ruimte om een weg parallel aan de N331 aan te leggen en zorgen deze ontwikkelingen voor een recreatieve en economische opwaardering van de Hanzestad.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 14.07.17 | 16.16 UUR


advertentie