Geen 'hoogzomer' in zicht

Komende week 'knap' zomerweer!

Zomer in Mastenbroek

Zomer in Mastenbroek© D. van Rees

Vakantiegangers in eigen land treffen het de laatste tijd niet echt. Veel bewolking, regelmatig regen en vrij lage temperaturen zorgen ervoor dat het weerbeeld eigenlijk al sinds begin juli wisselvallig aandoet. Geen wonder dat er geklaagd wordt over een tegenvallende hoogzomer, zeker nu het meest wisselvallige weer zich midden in de vakantieperiode voordoet.

Wellicht is het slechte gevoel dat bij veel mensen overheerst het gevolg van de fraaie voorzomer die we dit jaar hebben gehad. Mei belandde in de top 5 van warmste meimaanden ooit. Vooral in de tweede maandhelft leek het van tijd tot tijd wel hoogzomer. De maand juni deed het nog beter en werd de warmste zesde maand ooit met gemiddeld 18C. Regionaal kwam het tot een hittegolf en de droogte begon ernstige vormen aan te nemen. En toen, rond het einde van die uitzonderlijk warme junimaand, werden de bordjes ineens verhangen.

Er verscheen een stevige westcirculatie op de Europese weerkaarten. Met enkele kleine onderbrekingen hebben we sindsdien eigenlijk alleen maar met deze westcirculatie te maken. Voor liefhebbers van langdurig stabiel en warm zomerweer is zon luchtdrukverdeling geen goed nieuws. Bij een westelijke stroming komt de wind vanaf de relatief koele Noordzee waardoor de temperatuur over het algemeen gematigd blijft. Ook kunnen er in deze vochtige luchtsoort gemakkelijk wolkenvelden ontstaan. Al met al zeker geen hoogzomer!

Het weer voor de komende week
Maandag begint zonnig en droog. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken waaruit lokaal nog een buitje kan vallen. Op de meeste plaatsen blijft het wel droog. Het wordt iets warmer met middagtemperaturen die uitkomen tussen 21 en 25 graden. Dinsdag blijft het vrij warm zomerweer met opnieuw maxima tussen de 20 en 25 graden. De dag begint nog met zon maar in de loop van de middag en avond kunnen er enkele regen- of onweersbuien ontstaan.

Woensdag ligt ons land onder een nieuwe rug van hogedruk. Het blijft het grotendeels droog en zijn er perioden met zon. De maxima liggen rond een aangename 22 tot 24 graden. Donderdag begint met zon en in de middag en avond is er opnieuw kans op een regen-of onweersbui. Ook dan nog vrij warm met middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden.

Vrijdag en zaterdag wordt het weer wisselvalliger. De kans op buien neemt toe, maar er zijn ook perioden met zon. Verder wordt het koeler met maxima die dalen naar 20 graden. Oorzaak is een lagedrukgebied boven Schotland die de wind bij ons in de west- tot zuidwesthoek houdt.

Lange termijn verwachting
De belangrijkste weerkaarten laten op langere termijn geen belangrijk herstel zien naar aangenaam zomerweer. Temperaturen lijken zelfs wat verder terug te vallen tot onder de 20 garden.

Weerverleden
Op 14 augustus 1915 viel in het Groningse Uithuizen 126 mm neerslag. Een koufrontpassage ging op 13 augustus 1985 gepaard met zware en in vooral het noordoosten zeer zware windstoten tot wel 120 km per uur. In 2004 viel in Joure in dit etmaal 59 mm.

De zomer van 1959 was lang en droog. Op 15 augustus brak een nieuwe droogte-periode aan en die duurde tot en met 13 oktober. In die periode viel in de Bilt slechts 6 mm.

Op 16 augustus 1969 werd in Purmerend 84 mm neerslag afgetapt. In het Zeeuwse Kerkwerve viel op deze dag in 2004 in 24 uur tijd 83 mm.
Op 16 augustus 1954 was op het Sneekermeer een windhoos actief. Er werden 11 zeilboten omhoog gezogen en weer op het water gegooid.

Extremen 14 augustus De Bilt
Hoogste max. temp.: 29,8˚C 1947
Laagste gemiddelde temp.: 11,5˚C 1912
Laagste min. temp.: 6,7˚C 1931
Hoogste neerslag: 26 mm 1992
Hoogste uurgemiddelde wind: 13,9 m/s 1930

Zon op: 6:14
Zon onder: 21:06

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 14.08.17 | 01.30 UUR


advertentie