Komend weekend gaat de herfst toeslaan

Eerste dagen nog aangenaam nazomerweer!

Avondrood boven Zwartewater

Avondrood boven Zwartewater© Fenny Kijk in de Vegte

De zomer is voorbij. In september begint de herfst. Volgens meteorologen is dit al op de eerste september, volgens astronomen omstreeks de 23e als de zon 's middags recht boven de evenaar staat. De 'r' zit weer in de maand. De 'r' van brrr... Toch valt dat is september doorgaans mee. De meeste septembermaanden worden juist gekenmerkt door mild en rustig nazomerweer. We herinneren ons allemaal nog die formidabele september van vorig jaar. Die toen een gemiddelde temperatuur opleverde van 17,3 graden. Op 9 dagen acteerde de temperatuur boven de 25 graden, waarvan zelfs boven de 30 graden. Een herhaling van vorig jaar zit er nu niet in. Wel kunnen we de komende paar dagen profiteren van aangenaam zomerweer. Daarna is de herfst aan zet!

Maandag breidt bewolking boven het zuidwesten van Nederland zich langzaam richting het noordoosten uit. Op de meeste plaatsen zijn er dan ook tot ver in de middag perioden met zon. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur komt uit rond 22C. De wind is zwak, aan de kust matig en draait in de loop van de dag van zuidoost naar zuid tot zuidwest. Een prima nazomerdag!

Dinsdag zijn er wolkenvelden en schijnt af en toe de zon. Verder staat er weinig wind. De temperatuur loopt op naar 20 tot 23 graden. In de loop van de dag draait de wind naar west en trekt an tot matig. In het westen van het land kan dan al een enkele bui vallen. In het oosten en zuiden blijft het tot de avond droog.

Woensdag en donderdag is het licht wisselvallig. Er zijn perioden met zon maar er vallen ook enkele buien. Er staat een overwegend zwakke tot matige westenwind. De middagtemperaturen liggen tussen de 17 en 20 graden.

Lange termijn verwachting
Vanaf vrijdag verschijnt er een actieve depressie boven de Britse eilanden. Deze koerst naar onze omgeving. De wind trekt aan het wordt nog wisselvalliger. Volgend weekend is het dan herfstachtig met een aantrekkende zuidwester en regelmatig buien en/of van tijd tot tijd regen. Aan de kust en op het IJsselmeer kan er een stormachtige wind komen te staan. De middagtemperaturen dalen naar 17 graden. Zoals het er nu naar uitziet knapt het weer pas medio september enigszins op.


Weerverleden
Op 4 september 1960 viel in De Helder maar liefst 93 mm neerslag. Zware hagel viel er in het Brabantse Haps van 3 op 4 september 1929. Dat was gedurende 20 minuten lang. In 1948 werd op 4 september een zware windhoos waargenomen in de haven van Vlieland. Op 4 september 1929 werd het Maastricht 35,2 graden gemeten. Dat is nog altijd de hoogste septembertemperatuur ooit in Nederland gemeten.

Extremen 4 september De Bilt
Hoogste max. temp.: 30,5˚C 1949
Laagste gemiddelde temp.: 8,9˚C 1925
Laagste min. temp.: 3,0˚C 1923
Hoogste neerslag: 17 mm 2001
Hoogste uurgemiddelde wind: 12 m/s 1910

Zon op: 6:49
Zon onder: 20:20

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 04.09.17 | 01.45 UUR


advertentie