Vanaf woensdag droog en zonniger!

Maandag en dinsdag nog buienkansen!

September zeer nat en somber!

September zeer nat en somber!© D. van Rees

De weerman is blij! Te midden van alle sombere en eenzijdige berichtgeving over de opwarming van ons klimaat en aarde was daar afgelopen weekeinde toch een 'lichtpuntje' te ontwaren. Die deksels koude zaterdag de zestiende september van het jaar tweeduizend zeventien versierde het toch maar even om koudste in bijna 120 jaar te worden. Het oude record van 1972 van 13,4˚C werd met maar liefst 0,5˚C graden 'scherper' gesteld naar 12,9˚C als maximumtemperatuur!

Hoewel september tot dusver sterk 'tegenvalt' (zeker ten opzichte van vorig jaar) loopt de temperatuur in de pas met de gemiddelde temperatuur in de reeks vanaf 1901. Wel is het zo dat september tot dusver één van de koudste van 21e eeuw is. Bovendien is het over de helft van de maand een natte en sombere maand die nog geen enkele ADS-dag (mooi-weerdag) heeft opgeleverd (september 2016 telde 12 ADS-dagen!

Weerbeeld
Maandagochtend lost de mist op en komen er ook landinwaarts in de middag buien tot ontwikkeling. De temperatuur ligt in Zwartewaterland rond de 16 graden. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen, aan de kust is de wind matig uit het noordwesten. Ook dinsdag kan er nog een enkele bui vallen maar er is zeker ook ruimte voor de zon. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. De maximum temperatuur is 16 graden.

Vanaf woensdag krijgt hogedruk meer vat op ons weerbeeld. De 'koudeput' trekt naar Oost-Europa weg en daardoor nemen de buienkansen af. De zon komt wat vaker tevoorschijn en de temperaturen gaan geleidelijk wat in opwaartse richting. Donderdag kan het 19 tot 20 graden worden in onze regio.

Lange termijn verwachting
Vanaf vrijdag bouwt zich een sterk hogedrukgebied boven noord Scandinavië. Nederland ligt in een zadelgebied met weinig wind. Een zwakke storing boven de Britse eilanden kan tijdelijk nog een bui produceren. Verder schijnt af en toe de zon en ligt de middagtemperatuur rond 18 a 19 graden.

Ook volgens de laatste weermodellen een krachtig Scandinavische hogedrukgebied vanaf zondag ons weer. Het wordt vrij zonnig en droog. De wind draait naar noordoost- tot oosten en de maxima liggen tussen 17 graden in het noorden tot 20 graden in het zuiden van het land. Mogelijk dat het volgende week nog wat warmer wordt als de wind doordraait naar zuid. Fraai herfstweer dus.

Weerverleden
Op 18 september 1977 zakte het kwik op de toenmalige vliegbasis Twente naar -0,4 graden. Op 18 september 1962 kwam de maximumtemperatuur in Maastricht niet hoger dan 10,8 graden.

Op 19 september 2001 werd het Westland getroffen door een enorm waterballet. In Honselersdijk registreerde een waarnemer in 12 uur tijd 140 mm neerslag. Veel tuinders kregen te maken met ernstige overstromingen. Het totaal over de maand september liep uiteindelijk op tot 289 mm, de hoogste septemberhoeveelheid van de KNMI-stations in de 20e eeuw. In Honselersdijk viel die maand zelfs 308 mm!. In het naburige dorpje De Lier werden zeker 120 huizen blank gezet.

Extremen 18 september De Bilt
Hoogste max. temp.: 28,6˚C 2003
Laagste gemiddelde temp.: 8,5˚C 1962
Laagste min. temp.: 2,5˚C 1993
Hoogste neerslag: 16 mm 1930
Hoogste uurgemiddelde wind: 14,9 m/s 1914

Zon op: 7:11
Zon onder: 19:49

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 18.09.17 | 01.15 UUR


advertentie