VD&P Juristen in Genemuiden geeft uitleg

Privacywet 2018: Bent u klaar voor de AVG?

ADVERTORIAL Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, ook wel bekend als General Data Protection Regulation (GDPR). Deze verordening zorgt voor versterking en uitbreiding van privacyrechten en dus ook voor meer verantwoordelijkheid voor organisaties die persoonsgegevens verwerken. Er is sneller sprake van de verwerking van persoonsgegevens dan u denkt. Weet u welke stappen u moet ondernemen?

Algemene Verordening Gegevensbescherming
De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) komt door de invoering van de AVG te vervallen. Per 25 mei 2018 geldt de verordening binnen de gehele EU. Het doel is enerzijds bescherming van persoonsgegevens en anderzijds vrij verkeer van deze gegevens binnen de EU mogelijk te maken. De nieuwe verordening zorgt voor versterking en uitbreiding van privacyrechten en geeft tegelijkertijd meer verantwoordelijkheden voor organisaties die persoonsgegevens verwerken.

Verwerking van persoonsgegevens
Eigenlijk alles wat uw organisatie met persoonsgegevens doet, valt volgens de AVG onder de verwerking van persoonsgegevens. U kunt daarbij denken aan onder andere het verzamelen, vastleggen, doorzenden of vernietigen van gegevens. Er is dus sneller sprake van verwerking van deze gegevens dan dat u misschien in eerste instantie denkt.

Wat moet u doen?
Verwerkt uw organisatie persoonsgegevens? Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens stelde een stappenplan op waarmee u zich in tien stappen kunt voorbereiden op de komende verordening. VD&P juristen adviseert u om zo snel mogelijk in kaart te brengen welke persoonsgegevens er binnen uw organisatie worden verwerkt. Dit is verplicht voor een groot deel van de ondernemingen of instellingen op basis van de AVG. Maar het biedt ook een goede houvast voor de te nemen vervolgstappen. Wacht hier niet te lang mee, want het is een omvangrijke klus! De AVG heeft niet alleen betrekking op digitale bestanden. Ook fysieke dossiers waarin persoonsgegevens zijn vastgelegd (bijvoorbeeld personeelsdossiers) vallen onder de werking van de AVG. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. Verder is het van belang om te onthouden dat het begrip persoonsgegevens niet ophoudt bij namen of adressen, maar dat het veel breder is. Cookies kunnen onder de AVG bijvoorbeeld ook worden gezien als persoonsgegevens.

Vraag hulp!
De mate waarin u met de AVG te maken krijgt hangt af van uw specifieke situatie. VD&P juristen kan u hierbij helpen. Zij kunnen u bij de implementatie van de AVG begeleiden en toezichthouden op het proces. Dat geldt voor het hele traject, maar ook als u slechts enkele vragen hebt. Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u advies over de te nemen stappen en/of over de aanpak van VD&P juristen? Neem vrijblijvend contact op via 038 385 6724 of www.vdenp.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 04.11.17 | 08.00 UUR


advertentie