Iedereen elke dag weer veilig thuis!

Middelbare scholen positief over verkeerseducatie

Zoĺn 54.000 leerlingen in Overijssel en Gelderland hebben in 2017 op het voortgezet onderwijs een verkeerseducatieproject gedaan. Met de verschillende verkeerseducatieprojecten wil het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV Oost-Nederland) kinderen be´nvloeden om verkeersveiligheid te verbeteren. De groeiende vraag vanuit scholen naar verkeerseducatie zorgt ervoor dat het ROV Oost-Nederland samen met gemeenten ook in 2018 sterk inzet op verkeerseducatie.

Structurele aandacht
Het ROV Oost-Nederland bevordert met Verkeerseducatie Voortgezet Onderwijs (VEVO) structurele aandacht voor verkeersveiligheid en zorgt ervoor dat verkeerseducatie ook binnen het voortgezet onderwijs een vaste plek krijgt. In 2017 zijn in Overijssel ruim 29.000 leerlingen bereikt met verkeerseducatieprojecten. In Gelderland waren dit er ruim 25.000.

Gedrag be´nvloeden
Bert Boerman, voorzitter ROV Oost-Nederland: ôMet name onderbouwleerlingen op het voorgezet onderwijs zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Belangrijk is om leerlingen hiervan bewust te maken en hun gedrag te be´nvloeden om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. We zien dat steeds meer scholen naar volle tevredenheid gebruik maken van de verkeerseducatieprojecten die wij samen met onze gemeenten aanbieden vanuit het ROV Oost-Nederland. Zo bereiken we steeds meer leerlingen. Een mooie ontwikkeling.ö

Kwetsbare groep
Een belangrijke risicodoelgroep in het verkeer onder jongeren is de leeftijdscategorie van 12 tot en met 16 jaar. De verkeersongeval cijfers van de afgelopen jaren laten zien dat er onder jongeren tot 18 jaar een piek is tussen 12 en 16 jaar. Om de jongeren in deze leeftijdscategorie te bereiken biedt het ROV Oost-Nederland momenteel 13 educatieprojecten aan, waar alle middelbare scholen in Overijssel en Gelderland gebruik van kunnen maken. Voorbeelden van projecten zijn Fiets4Safe, Streetwise Next Level, Kruispunt, Nationaal Verkeerslab en Verkeerscarrousel.

Scholen en leerlingen tevreden
Uit onderzoek, dat is gehouden door het ROV Oost-Nederland, blijkt dat scholen het belangrijk vinden om aandacht te hebben voor verkeersveiligheid. Ze zien dat leerlingen zich regelmatig onveilig gedragen in het verkeer. Een meerderheid van de scholen heeft een of twee verkeerseducatieprojecten uitgevoerd in het schooljaar 2016-2017. De projecten worden gemiddeld met 7,3 beoordeeld. Zo geeft 60% van leerlingen aan dat de projecten redelijk nuttig tot heel erg nuttig zijn en dat ze volgend schooljaar wel weer een soortgelijk project willen doen. Met name de projecten waar leerlingen zelf actief meedoen scoren goed.

Iedereen elke dag weer veilig thuis
Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen we de juiste partijen bij elkaar en initiŰren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbe´nvloeding van de weggebruikers. Onze ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland. Kijk voor meer informatie over verkeerseducatieprojecten, gedragsbe´nvloeding en onderzoeken op www.rovoostnederland.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 12.02.18 | 17.16 UUR


advertentie