Aflevering 545

Beulaeke Memory Event

Vrijdag 15 september organiseren we het ‘Beulaeke Memory Event’.
Rond 20.00 uur vertrekken we vanaf Elly’s Beach & Bistro aan de Blauwe Hand met een aantal boten richting het Beulaeke monument in de Beulakker.
Twintig minuten varen.
Het is een gefakkelde ode aan de bevolking van Beulaeke, turfdorp dat in 1776 voorgoed in de golven verdween. Aangekomen bij het monument zingen we het slotlied van de musical, na het ritueel varen we terug naar Elly’s Beach & Bistro en zakken nog wat door. Het evenement is een opmaat naar de volgende serie theater voorstellingen van ‘Storm over Beulaeke’ in theater de Meenthe. Natuurmonumenten verleent haar medewerking met het beschikbaar stellen van één of meerdere boten.

‘Storm over Beulaeke’ is goed ontvangen, ook de komende drie voorstellingen zijn uitverkocht. Er is een wachtlijst van 1500 belangstellenden.
Het goede nieuws is dat er volgend jaar in de maanden juni en juli, zo goed als zeker, extra voorstellingen worden gepland in de open lucht. De beoogde locatie is ergens voorin Giethoorn. Dat belooft een grootschalig spektakel te worden.

De boten van Natuurmonumenten kunnen vijfentwintig belangstellenden vervoeren. Iedere deelnemer betaalt 5 euro voor het gebruik van de boot en schaft een bamboe fakkel met olielampje aan, kosten twee euro (tuincentrum, Xenos, Blokker, Action).
Via de evenementenpagina op Facebook hebben zich al belangstellenden opgegeven. Wie het Event mee wil maken kan zich opgeven via janbleisr@gmail.com

Elly’s Beach & Bistro heeft aanlegsteigers voor de boten, opstappen is dus geen enkel probleem. Wie voor de tijd wil eten in het restaurant dient zelf te reserveren. Ik kan u verzekeren dat het eten er meer dan goed is.
We hebben geen budget om de onkosten te vergoeden. Wie het ritueel van dichtbij mee wil maken en beleven, is om en nabij de zeven euro kwijt. Dat lijkt ons een redelijke prijs.

Wie het evenement prive mee wil maken en met eigen boot aan komt zetten, is van harte welkom. We willen dan wel vragen om tuinfakkels mee te nemen om het evenement kracht bij te zetten. We gaan voor een onvergetelijke gebeurtenis waar nog jaren over nagesproken wordt. Wie de voorstelling ‘Storm over Beulaeke’ nog niet heeft gezien, raden we aan om de persberichten in de gaten te houden. Volgend jaar wellicht in de open lucht, op een locatie die de adem van Beulaeke meedraagt.

‘Storm over Beulaeke’, is een productie van Barbara Lok, Wim Rebergen, Jan Blei en Jet Pit. Het brengt het beste van de regio bijeen in een voorstelling die niet gemist mag worden. In november brengt RTV Oost de musical op TV.

Directeur Han Evers van theater de Meenthe in Steenwijk, was duidelijk in zijn commentaar. Nooit eerder zag hij een koor van tachtig betrokken- en bevlogen koorleden fungeren als decor in een musical.
Dat het thema van Beulaeke aanslaat is een understatement.
De dreiging van het water zit in ons collectief onderbewuste geramd en spreekt duizenden aan.

Natuurlijk broeden we op een vergelijkbaar vervolg.
Komt goed.

Eerst maar’s broeden op het Beulaeke Memory Event, daarna de extra voorstellingen in september en het vervolg in 2018.

Genoeg te doen.
Schroom niet om je aan te melden voor het Memory Event. Dat wordt big fun. Wat is er mooier dan stil te staan bij het droeve lot dat onze voormoederen en vaderen overkwam in Beulaeke en ze daarvoor te eren met stille vlammen en prachtige liederen.
Zie jullie graag op 15 september.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 04.09.17