Zaterdag 20.10.18 | 09.03 uur

Presentatie bij Op De Hoeksteen

Kleuterboek over Birmese vluchtelingen

Presentatie bij Op De Hoeksteen

Presentatie bij Op De Hoeksteen© Z-RTV Fotografie / HS

De kinderen uit groep 2 van de gereformeerde Hasselter basisschool Op De Hoeksteen hadden woensdag een primeur. Zij kregen namelijk het nieuwe knieboek van ZOA-Vluchtelingenzorg te zien. Met aan de ene kant plaatjes voor de kleuters en aan de andere kant het verhaal voor de juf.

ZOA geeft regelmatig voorlichting op scholen en wilde graag speciaal materiaal voor de kleuters. In samenwerking met juf Annet en juf Yvonne van Op De Hoeksteen, en de Gereformeerde Hogeschool Zwolle, werd het kleuterboek ontwikkeld. Dit gaat over het leven van een Birmees meisje dat naar de Thaise grens is gevlucht. Men zit daar in dorpjes in vluchtelingenkampen en een terugkeer naar Birma is niet mogelijk.

ZOA koos voor een verhaal over een Birmese vluchteling en het werk dat ZOA in Thailand en Birma doet, omdat de hulporganisatie in deze landen veel onderwijsprogramma´s heeft voor basisschoolleerlingen. "We willen laten zien dat het leven van zo'n kind in een vluchtelingenkamp niet alleen verschilt, maar ook lijkt op het leven van een kind hier in Nederland. Die kinderen willen bijvoorbeeld ook spelen en van alles leren."

De tekst is geschreven door Pabo-student Martijn van Heerde en de illustraties van het boek zijn door de kunstenaars en docenten beeldende vakken Ludie Gootjes en Johan Akkerman van de Gereformeerde Hogeschool Zwolle verzorgd. Zij combineerden foto’s, illustraties en golfkarton tot een sprekend geheel.

Gootjes: "We hebben gemerkt dat het werkt. De illustraties roepen bij de kinderen de juiste gevoelens op." De bijbehorende attributen, zoals een wikkelrok voor de juf, een poncho en Thaise schoolboeken die ook in het boek afgebeeld zijn, maken de beleving compleet.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 15.05.08 | 00.00 UUR
Vandaag:
14° | 4°
Meer weer...
Morgen:
15° | 5°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.20577 s