Zaterdag 17.08.19 | 19.14 uur

Bijzondere vondst bij opgravingen in de Hanzestad

Resten Bussenhuis gevonden bij opgravingen Hasselt

Resten Bussenhuis gevonden bij opgravingen Hasselt

Resten Bussenhuis gevonden bij opgravingen Hasselt© Z-RTV Fotografie | RDV

De fundamenten van een muur van een bussenhuis zijn bij riolerings- en herstraatwerkzaamheden in Hasselt blootgelegd. De resten zijn gevonden op een terrein op de Markt in de Hanzestad. De resten dateren uit 1375 1450 na Christus.

Het bureau Archeologie dat namens de gemeente Zwartewaterland is ingeschakeld spreekt van een opmerkelijke vondst. De gemeentelijk archeoloog Michael Klomp van buurgemeente Zwolle vertelt: "Het vermoeden bestond al wel dat er fundamenten waren van een bussenhuis, maar daadwerkelijk bewijs was in de Hanzestad nog nooit gevonden."

Een Bussenhuis diende in deze periode als opslagruimte voor haakbussen en/of kannonnen met toebehoren.

De gemeentelijk archeoloog is opgetogen. "Nu weten we ook hoe de muren van een bussenhuis in Hasselt hebben gelopen. Ook Paul Rademaker uit Hasselt luistert mee en vertelt dat n van zijn voorvaderen, namelijk Albertus Rademaker op deze locatie het beheer had van een hofstede. De archeoloog houdt het vooralsnog op de vondst van een fundering van een Bussenhuis.

Naast de opmerkelijke vondst zijn er ook een tweetal koperen munten geborgen, van de Hanzesteden Zutphen en Kampen. Daarnaast stuitten de archeoloog op enkele stukken (15e eeuwse) wijnkannen uit het Duitse Siegburg.

Ook wethouder Dick Visserman van de gemeente Zwartewaterland kwam woensdagmiddag polshoogte nemen. "Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat hier een bussenhuis moet hebben gestaan. De vondst is daarom uniek voor de Hanzestad." Het opgravingsterrein op de Markt in Hasselt blijft zichtbaar tot donderdagmiddag. De opmerkelijke vondst in Hasselt werd gedaan bij riolerings- en herstraatwerkzaamheden, tussen de Hoogstraat en de Hofstraat in.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 13.10.10 | 14.57 UUR
Vandaag:
21° | 14°
Meer weer...
Morgen:
20° | 14°


AGENDA

POLL

  • Pubers en Beeldschermen! - Hoeveel schermgebruik is normaal?
 Gewoon laten gaan...
 1 tot 2 uur per dag, maar huiswerk eerst!
 Niet tijdens verjaardagen, praat gezellig mee!
 Overdag prima, maar niet na het avondeten!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.29949 s