Donderdag 18.07.19 | 13.09 uur

'Weggetoren, Weggentoren of Wegetoren?'

Weggetoren brengt geschiedenis terug in Hasselt

Weggetoren brengt geschiedenis terug in Hasselt

Weggetoren brengt geschiedenis terug in Hasselt© Z-RTV Fotografie | RDV

Het is al weer een tijdje geleden, in 2010 werden de grachten in Hasselt uit gebaggerd. Voor velen lijkt dat een vies klusje, maar bagger is eigenlijk blubber vol met geschiedenis. Tijdens het baggeren in Hasselt bleek dat ook maar weer eens, de Archeologische Dienst uit Zwolle ontdekte de fundamenten van de Weggetoren. De afgelopen tijd is Bouwbedrijf Kijk in de Vegte BV druk bezig geweest deze Weggetoren weer boven het maaiveld te halen.

Jan Kijk in de Vegte laat in zijn kantoor de verschillende documenten zien die er zijn van de Weggetoren. Hij weet overigens niet waar de naam vandaan komt. Op kaarten en tekeningen uit het verleden wordt de toren nog wel eens verschillend genoemd: Weggetoren, Weggentoren of Wegetoren.

"Op de oudste plattegrond van Hasselt, van Jacob van Deventer (ca. 1555) was de huidige binnengracht de buitenste verdedigingslijn van Hasselt. Deze bestond uit een gracht met een wal in het midden en een muur aan de stadszijde. En in deze muur zat de Weggetoren. Dat was in de hoek van de huidige Kastanjelaan. De toren stond eigenlijk wel op een heel strategische plek; een belangrijk onderdeel, de landzijde, voor de stad, was naar het noorden en oosten toe, goed te overzien", licht Jan Kijk in de Vegte toe.

De Historische Vereniging Hasselt nam initiatief tot onderzoek op de locatie van de Weggetoren.

"De Archeologische Dienst Zwolle vond de restanten van de fundering en legde deze vast. Van de Gemeente Zwartewaterland kregen wij de opdracht de resten van de fundering weer boven het maaiveld uit te halen. Ik wil het ook zo noemen, je kunt het niet herstellen of restauratie noemen. Het is namelijk onbekend hoe de toren er ooit heeft uitgezien. Het enige dat we op de plattegrond van Jacob van Deventer terug hebben kunnen vinden is dat er een spitsdak op moet hebben gestaan."

"Wat ons bedrijf heeft gedaan is door gebruik te maken van oude stenen een deel van de Weggetoren weer aan het publiek te tonen. Helaas stond een boom met flinke wortels in de weg, hierdoor konden we niet alle contouren van de toren zichtbaar maken."

Terwijl baggeraars zich soms wel strandjutters voelen dankzij de bijzondere vondsten die zij vaak doen in de blubber, voelden Jan Kijk in de Vegte, Marco Schipper en Alfred Aalbers zich soms stiekem amateurarcheologen.

"Dit moet je niet zo hardop zeggen hoor, het zijn alleen maar aannames van mij. Maar een echte Hasselter heeft het niet over de Kastanjelaan, maar over de Achterbane. En als er een Achterbaan is, dan is er ook een Voorbaan! Hasselt had vroeger veel scheepswerven en op de Achterbaan was een lange lijnbaan voor de touwslagerij. Wij denken dat we de resten hebben gevonden van het tracé van een touwbaan, waar deze begon. Tenminste, we denken dat wat we hebben gezien dat we dit daar aan toe kunnen wijzen."

Het fundament van de Weggetoren is klaar en de komende generaties kunnen nu gaan genieten van weer een stuk geschiedenis. "Alleen jammer dat een fundament alleen zo weinig zegt. Het zou nog mooi zijn als er nog een verklaring bij komt te staan, met een simpele uitleg erbij", vindt Jan Kijk in de Vegte.

En voor diegene die aan een fundament niet genoeg heeft en eens wil weten wat hij of zij zich moet voorstellen bij een Weggetoren, het gaat hierbij om een muurtoren. In Zwolle is aan de Stadsmuur 79 nog een pakhuis te zien met de restanten van een muurtoren.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 04.05.12 | 08.35 UUR
Vandaag:
24° | 13°
Meer weer...
Morgen:
25° | 13°advertentie
AGENDA
  • Vrijdag 19.07.19
  • Zaterdag 20.07.19
  • Zondag 21.07.19
  • Maandag 22.07.19
  • Dinsdag 23.07.19
  • Woensdag 24.07.19
  • Donderdag 25.07.19
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.27874 s