Dinsdag 21.08.18 | 15.44 uur

'Van afval naar grondstof'

Minimale meerderheid raad voor nieuw afvalinzamelen

De nieuwe manier van afvalinzameling onder het motto 'van afval naar grondstof' gaat per 1 januari 2013 in. Dat heeft de gemeenteraad van Zwartewaterland donderdagavond besloten met acht stemmen tegen (SGP, CDA en VVD) en tien stemmen voor. Margreet Bosma van het CDA was afwezig anders was het tien tegen negen geweest.

Dat het voorstel van het college werd aangenomen was niet zozeer de 'verdienste' van B&W maar meer omdat CDA en SGP het samen niet eens konden worden over hun ingediende amendementen met een waslijst aan wijzigingsvoorstellen.

Het 'pamperplan' van de SGP om luiers en incontinentiemateriaal gratis apart te kunnen afvoeren in plaats van zes keer per jaar gratis tuinafval, een 'politieke keuze', zoals Johannes v.d. Berg aangaf, haalde het bij lange na niet. "Als u het heeft over duurzaamheid moeten we terug naar de katoenen luiers, dan heb je dat probleem niet," meende Roel Huls (CU). "Gratis luierinzameling klinkt sympathiek maar er zijn maar weinig verwerkings- en inzamelingspunten en het past ook niet bij het principe dat de vervuiler betaalt," reageerde Janet Hoentjen namens de PvdA.

Ook het amendement van het CDA, onder meer met het idee om de ophaalrondes van het gratis GFT-afval in het buitengebied te beperken tot eens in de vier weken in plaats van de voorgestelde tweewekelijkse, omdat elke ophaalronde zo'n duizend euro kost, kon bij gebrek aan steun 'met de vullis' mee.

Bedoeling van de nieuwe opzet, waarin het ophalen van GFT-afval elke twee weken gratis wordt, net als nu het aanbieden van oud papier en plastic, is om de zestig procent aan herbruikbare grondstoffen, die volgens wethouder Wolbert Meijer nu nog in de grijze kliko zit, eruit te halen. Het beetje restafval dat volgens de Rova-berekeningen na grondige scheiding van herbruikbare grondstoffen over blijft kan in 2014 in ondergrondse containers worden gekieperd.

Er komt nog een plan van aanpak waar die containers precies komen al is nu al wel duidelijk dat ze niet in het buitengebied staan gepland. Reeds volgend jaar wordt het restafval nog maar eens in de maand opgehaald. Volgens wethouder Wolbert Meijer zijn de inwoners op den duur per saldo goedkoper uit maar het vaste tarief stijgt in twee jaar tijd wel van de huidige 104 euro naar 151 euro in 2014.

"Voor ons blijft de bottleneck dat het vastrecht in 2013 met dertig euro omhoog gaat en daarna nog eens met twintig euro. De Rova presenteert dus een sigaar uit eigen doos," waagde Roel Withaar namens GemeenteBelangen die stelling te betwijfelen. Al was het voor GB geen reden om uiteindelijk tegen te stemmen, waardoor het plan alsnog naar de prullenbak zou zijn verwezen.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 19.10.12 | 10.42 UUR
Vandaag:
25° | 14°
Meer weer...
Morgen:
24° | 13°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.33844 s