Zaterdag 20.10.18 | 17.30 uur

Wandelaars op ontdekkingstocht door de Hanzestad

Rondleiding 'Hasselt en Oranje' op Koninginnedag

Oud-Hasselt in vervlogen tijden

Oud-Hasselt in vervlogen tijden© Heleen Eenkhoorn

Onder het motto ‘Hasselt en Oranje’ wordt er op 30 april een bijzondere rondleiding door Hasselt georganiseerd. Stadsgids Drikus van der Kolk neemt de wandelaars mee op een ontdekkingstocht door de stad, waarbij de relatie met het Koningshuis het terugkerende thema is.

De stadswandeling is een initiatief van het Toeristisch Informatie Punt en de Historische Vereniging Hasselt.

De festiviteiten rondom de troonswisseling waren voor beide organisaties aanleiding om eens in de geschiedenis te duiken. Hoe vierden de inwoners van Hasselt vroeger hun Koninginnedag? Hoe zagen de versierde huizen, straten en bruggen er toen uit? Welke koningsliederen werden er gezongen? Uit het archief van de Historische Vereniging kwamen prachtige foto’s en andere fraaie voorbeelden tevoorschijn.

Startpunt van de route is in het Oude Stadhuis op de Markt. Om 15.00 uur worden de deelnemers daar ontvangen met koffie en thee. In de burgemeesterskamer is een expositie ingericht met ruim 100 herdenkingsbekers van het koninklijk huis. De bekers zijn ook de komende weken nog tijdens de openingstijden van het museum te bezichtigen. In het stadhuis is tevens het oudste voorwerp te vinden dat herinnert aan de connectie met de Oranjes. Het is een portret van prins Maurits, die tijdens de 80-jarige oorlog een bezoek bracht aan Hasselt.

Vanuit het stadhuis worden de deelnemers aan de hand van historische foto’s en voorwerpen meegenomen op een reis door de geschiedenis. Tijdens de tocht wordt verteld over de ontvangst van Koning Willem I en Willem II in Hasselt, en het bezoek van Koningin Wilhelmina in 1921. De wandeling voert langs de plaats op de Markt waar sinds 1898 de Wilhelminaboom met een fraai sierhek stond. Via de Ridderstraat en Julianakade gaat de wandeling verder over de Heerengracht, waar wordt stilgestaan bij de feestelijke optocht die hier in 1938 langs trok ter ere van de geboorte van prinses Beatrix. De veldwachter zorgde voor een ordelijk verloop van de festiviteiten.

Langs de Prinsengracht en de Hoogstraat eindigt de rondleiding uiteindelijk weer op het bordes van het Oude Stadhuis, waar prins Bernhard in 1949 door burgmeester Malcorps ontvangen werd. Er was welgeteld 1 minuut uitgetrokken voor dit bliksembezoek. Deelnemers aan de wandeltocht op 30 april moeten iets meer tijd vrij maken, maar het loont zeker de moeite.

De rondleiding ‘Hasselt en Oranje’ vindt plaats op dinsdag 30 april van 15.00 tot 17.00 uur vanaf het Oude Stadhuis in Hasselt. Deelname is gratis.

Na afloop wordt er met de pet rondgegaan voor de stadsgids, het TIP en de historische vereniging Hasselt; een kleine bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Reserveren voor de rondleiding kan via het TIP: (038) 477 3209 of via info@hanzestadhasselt.nl

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 24.04.13 | 09.26 UUR
Vandaag:
16° | 5°
Meer weer...
Morgen:
17° | 6°


LIVE SPORT
Sc Genemuiden - Sparta Nijkerk 3-0
HFC - DESZ 1-3
Vv Oene - Olympia'28 2-2
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.96687 s