Maandag 09.12.19 | 18.19 uur

Noem het een uitdaging of een groot avontuur?!

Ondertekening '100 dagen afvalvrij leven!' in Hasselt

Ondertekening '100 dagen afvalvrij leven!' in Hasselt

Ondertekening '100 dagen afvalvrij leven!' in Hasselt© DKN | RDV

ROVA gaat met 100 huishoudens in haar werkregio een spannende uitdaging aan. Gaat het lukken om deze 100 huishoudens, 100 dagen zonder afval te laten leven? Maandagavond 10 november heeft in het bijzijn van wethouder Arie Speksnijder, Afvaladvies-, regie- en verwijderingsorganisatie ROVA uit Zwolle en een dozijn deelnemers uit de ROVA-gemeenten, in het gemeentehuis Zwartewaterland te Hasselt, de ondertekening 'honderd dagen afvalvrij leven' plaatsgevonden.

ROVA wil onderzoeken of het mogelijk is, maar ook hoeveel en welke ondersteuning mensen nodig hebben om dit nobel streven te bereiken. Daarom werken twee universiteiten (Rijksuniversiteit Groningen en het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht) mee aan het onderzoek.

Communicatieadviseur van NV ROVA Holding, de heer Erik van Cuyk vertelt: "De hoeveelheid huishoudelijk afval is sinds 1950 verviervoudigd. We gooien jaarlijks per huishouden - in Europees verband - ongeveer 500 kilo (!), waarvan 270 kilo gescheiden afval weg. Een enorme hoeveelheid", zegt Van Cuyk in de raadzaal.

De proef ‘100-100-100’ start op 1 januari 2015 en eindigt op 10 april 2015. ROVA zoekt hiervoor huishoudens in alle soorten en maten. Ook de familie Bernadette Nijboer uit Punthorst heeft zich maandagavond aangesloten voor het spannende experiment 'Omgekeerd inzamelen'. "Voor onze familie was het raar dat wij medio vorig jaar opeens de groene container weer aan de weg moesten zetten. Dat hadden wij jaren niet meer gedaan. Alles gaat bij ons op de mestbelt en met het voorjaar rijden wij 't op het land", aldus de Punthorster familie. "Ik (Bernadette, red.) ben zelf van mening dat wij die honderd dagen afvalvrij leven niet gaan halen. Daarom gaat onze familie de uitdaging graag aan...!"

Wethouder Arie Speksnijder van de gemeente Zwartewaterland zette als eerste van de rij zijn handtekening. "Mensen die meedoen, staan er de komende tijd niet alleen voor. Zij krijgen op verschillende manieren ondersteuning, van ROVA en van elkaar. Daarnaast krijgen de aangesloten deelnemers een speciale positie op de nieuwe website. (www.100-100-100.nl) Hier kunnen zij ervaringen, foto’s, video en tips met elkaar delen."

"Als je kijkt waar Staphorst en Zwartewaterland anno vandaag staan in afvalreductie (=afval reduceren doe je samen, red.) maar liefst 79 procent! In het ROVA-gebied - met zo'n twintig aangesloten gemeenten - zijn wij koploper. We gaan met z'n allen voor vijfentachtig procent. Daarom is het nodig om afval zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken", aldus de wethouder.

Noem het een uitdaging. Of een groot avontuur. Gaat het lukken om 100 huishoudens, 100 dagen zonder afval te laten leven?

Meer informatie: www.100-100-100.nl

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 10.11.14 | 21.19 UUR


advertentie

Vandaag:
7° | 6°
Meer weer...
Morgen:
9° | 7°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.33347 s