Maandag 05.06.23 | 19.33 uur

Bemanning jaagt elkaar op tijdens Kleintje Strontrace

Spectaculaire start van de Mattenschippersrace!

Gaan ze botsen of niet?

Gaan ze botsen of niet?© M. Lolkema

Zaterdagmorgen 30 april 2016 om klokslag 7.45 uur klonk het startschot voor de 20e Mattenschippersrace in Blokzijl. De race wordt oneerbieding ook wel Kleintje Strontrace genoemd en is een zeilwedstrijd voor de nog traditioneel zeilende vrachtschepen.

De start van de Mattenschippersrace is een spectaculaire gebeurtenis die zeker de moeite van het meemaken waard is. Vlak voor de start stijgt de adrenaline van de deelnemers. En als dan het startschot klinkt, is het dringen om met het schip door het toch wel kleine keersluisje 'De SAS' te komen. Dit kan er fanatiek aan toe gaan. Terwijl de bemanning al hun kracht moeten gebruiken om de zeilschepen voort te bomen, moet er ook voorkomen worden dat de zeilschepen niet in elkaars vaarwater komen, en dat allemaal binnen dat keersluisje.

Eenmaal door het keersluisje heen, moet de beslissing genomen worden of er verder wordt geboomd of dat de bemanning gaat jagen. In dit eerste deel van de race liggen de zeilende vrachtschepen nog heel dicht bij elkaar. "Oh zal dat wel goed gaan? Volgens mij gaan die twee schepen zo botsen!" verzucht het publiek langs de kant.

Maar ook moet er een strategische route gekozen worden. En wat doe je als schipper als elke schipper net kiest voor ook jouw route? "Hé, wij gaan binnendoor!" wordt er door een schipper geroepen naar het dichtstbijzijnde schip. "Dat is mooi, wij gaan ook binnendoor!", klinkt het antwoord. "En wij ook", wordt er vanaf diverse andere schepen naar elkaar geroepen, waarop de laatste schipper dan maar antwoord: "Nou, dan wij ook hoor!"

Dit jaar is er gekozen voor de route Blokzijl, via het Vollenhover Kanaal, het Kadoeler meer, het Zwarte Meer, Zwartsluis, Meppeler Diep, Beukers Gracht, Beulaker Wiede, de Walengracht, het Giethoornse Meer, de Valse Trog en via het Noorderdiep terug naar Blokzijl.

De race is in twee klassen ingedeeld, een lichte en een zware klasse. De wedstrijd kent naast het zeilen enkele andere krachtelementen. Naast zeilen mogen de deelnemers via bomen en jagen hun schepen voortbewegen en dat stelt zware eisen aan het vakmanschap van de schippers en hun bemanningsleden. Maar voor de toeschouwers kan het er wel heel spectaculair uitzien.

Een sfeerimpressie is te zien via: http://iturl.nl/snzhqLT

Door: De Zwartewaterkrant | M. Lolkema

Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 85.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 30.04.16 | 10.30 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 8°
Meer weer...
Morgen:
22° | 7°


AGENDA

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

HALFJAAR

JAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.1614 s