Zaterdag 21.07.18 | 11.31 uur

Voorbeschouwing Olympische tijdrit

Gaat Anna van der Breggen voor tweede goud?

Anna van der Breggen tijdens Giro d'Italia Donne

Anna van der Breggen tijdens Giro d'Italia Donne© Herman v/d Breggen

Sportliefhebbers uit de gemeente Zwartewaterland zullen vanmiddag extra geÔnteresseerd naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kijken. Anna van der Breggen strijdt namelijk vandaag, 10 augustus 2016, om eremetaal tijdens de individuele tijdrit. Maar hoe groot zijn haar kansen? Kan de Hasseltse na de wegwedstrijd van afgelopen zondag een tweede gouden medaille toevoegen aan haar palmares?

Het zou zomaar eens kunnen.

Parcours
De Hasseltse zal in ieder geval al bekend zijn met het rondje van de tijdrit. Hetzelfde rondje werd immers afgelopen zondag al gereden tijdens de wegwedstrijd. De dames die strijden om de Olympische titel rijden het Grumari circuit. Een pittig rondje, met steile beklimmingen en lastige afdalingen. En vooral dat laatste is nog weleens lastig op een tijdritfiets.

In totaal is de tijdrit van de elite vrouwen goed voor 29,8 kilometer. Start en finish liggen aan het fraaie strand van Pontal.

De kansen van Anna
Herinnert u zich het wereldkampioenschap wielrennen van 2015 nog? Daarin werd Van der Breggen twee keer tweede op een paar dagen tijd. Want zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd kwam ze net tekort voor de wereldtitel. Respectievelijk Linda Villumsen en Elizabeth Armitstead wisten de Hasseltse te verslaan.

Het parcours van Richmond, waar die wereldtitelstrijd plaats vond, was lastig, maar het is een biljartlaken vergeleken bij dat van de Olympische Spelen. Er zitten nu immers twee hele lastige klimmetjes in het parcours. Maar eigenlijk gaat het de hele tijd op en af. Een hele moeilijke tijdrit dus.

En dat spreekt alleen maar in het voordeel van Van der Breggen. Op internationaal niveau is zij, gezien haar klimkwaliteiten, in het voordeel bij lastige tijdritten. Het zou dus zomaar kunnen dat zij haar tweede goud omgehangen krijgt aan het einde van de rit tegen de klok.

Toch heeft Van der Breggen dit jaar nog geen tijdrit gewonnen. Tijdens de lastige tijdrit in de Ronde van ItaliŽ was ze er wel dichtbij, maar het was daar Evelyn Stevens die haar nipt versloeg. Maar wat dan wel weer in het voordeel van de Hasseltse spreekt is haar talent om te pieken op belangrijke wedstrijden.

Andere kanshebbers
Toch gaat Van der Breggen de overwinning zeker niet cadeau krijgen. Er zijn immers nog andere, steengoede dames die wat kunnen uitrichten op dit parcours.

Linda Villumsen en Evelyn Stevens lijken de grootste serieuze kanshebbers op eremetaal. Villumsen kan als geen ander pieken op kampioenschappen en Evelyn Stevens is houder van het werelduurrecord. Deze dames kunnen pijn lijden als geen ander.

Andere namen die we zeker niet mogen vergeten: Kristin Armstrong, Emma Pooley, Trixi Worrack, Katarzyna Niewiadoma, Lisa Brennauer, Ellen van Dijk, Elisa Longo Borghini, Karol-Ann Canuel, Ann-Sophie Duyck, Hanna Solovey en Ashleigh Moolman.

Ondanks al deze sterke namen is het heel goed mogelijk dat we Anna van der Breggen 'gewoon' weer op het podium zullen zien. Maar of dat ook echt gaat gebeuren zal afhangen van de vorm van de dag. Als die vorm net zo goed is als zondag zullen er weinig vrouwen zijn die de Hasseltse bij kunnen benen.

Unieke prestatie
Mocht Anna van der Breggen erin slagen om de tijdrit te winnen dan evenaart ze de prestatie van Leontien Zijlaard - Van Moorsel. Zij wist in het jaar 2000 ook zowel de Olympische wegrit als de Olympische tijdrit te winnen.

De tijdrit van de vrouwen begint omstreeks 13.30 uur Nederlandse tijd. De deelnemers starten steeds anderhalve minuut na elkaar. Anna van der Breggen start haar rit tegen de klok om 14.03 uur.

Door: De Zwartewaterkrant | Tim de Vries

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 10.08.16 | 12.02 UUR
Vandaag:
26° | 16°
Meer weer...
Morgen:
26° | 16°


AGENDA
  • Maandag 23.07.18
  • Dinsdag 24.07.18
  • Woensdag 25.07.18
  • Donderdag 26.07.18
  • Vrijdag 27.07.18
  • Zaterdag 28.07.18
  • Zondag 29.07.18
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.17483 s