Dinsdag 15.10.19 | 18.12 uur

Hasseltse (25) tekent bij Amerikaanse Cylance Pro Cycling

Plezier en ontwikkeling gaan samen bij Willeke Knol

Plezier en ontwikkeling gaan samen bij Willeke Knol

Plezier en ontwikkeling gaan samen bij Willeke Knol© DKN | RDV

De Hasseltse wielrenster Willeke Knol (25) was nog maar 7 jaar toen ze begon met fietsen. De dochter van wethouder en wielerliefhebber, Gerrit Knol kreeg het wielrennen met de paplepel ingegoten. Na een kort sabbatical staat haar carrière weer in de lift. Volgend seizoen rijdt Knol voor de Amerikaanse wielerploeg in het vrouwenpeloton ‘Cylance Pro Cycling’.

Honderduit vertelt Willeke, over haarzelf en haar sportieve presentaties af en toe onderbrekend met een grote lach. De topsportster zit goed in haar vel. "Bijna de hele familie fietst, mijn oudste broer bij de amateurs, mijn jongere broer bij de elite en ook mijn ouders fietsen. Mijn vriend doet aan triatlon dus ... hij doet ook mee. We trainen vaak samen", zegt Willeke tegen Tim Nieborg op De Zwartewaterkrant Nieuwsvloer.

Dat Willeke voor het wielrennen koos was geen grote verrassing. Amper 7 jaar werd de Hasseltse lid van Wielervereniging Noord-Westhoek. Vijf later, op haar twaalfde was het plezier weg en stopte ze kortstondig met de wielersport. Maar, zegt ze: "Het bleef kriebelen!" Vier jaar later besluit ze wederom om op de fiets te stappen. Een verstandig besluit, blijkt achteraf.

“Toen ik nog voor Noord-Westhoek reed ging het best wel goed", zegt ze mijmerend. "Ik kon altijd wel mooi voorin meekomen. Ik had echt plezier in het fietsen. Hierin heeft Henk van Dijk een hele grote rol in gespeeld', vertelt Willeke terugkijkend op haar jaren bij de wielervereniging. Een topsporter kan niet zonder een goede coach. Deze heeft een allesbepalende invloed. Dat blijkt ook vanmiddag met de naam Henk van Dijk. Deze trainer heeft ook een grote rol gespeeld in het leven van Olympisch medaillewinnaar Anna van der Breggen.

Ondanks dat ze uit een echte fietsfamilie komt, had ze als klein meisje nooit de drang om als een professionele wielrenster door het leven te gaan. "Het had niet mijn hoogste prioriteit. Pas, veel later", zegt Willeke: "Ben ik er over gaan nadenken. In mijn tweede periode voor de Noord-Westhoek wilde ik graag naar de Nederlandse wielerploeg Argos. Net gestopt met mijn studie werd ik gebeld door die ploeg of ik daar op gesprek wilde komen. Een droom kwam uit!"

In 2013 tekende ze bij Argos-Shimano. Daar fietste de Hasseltse voor het eerst met renster Kirsten Wild. Samen vormden ze een duo dat vaak succesvol was in de sprints. De overstap van de Noordwesthoek naar Argos was volgens Knol een hele grote. “Je moet opeens veel meer reizen en trainen. Je bent veel meer van huis. Je bent gewoon het hele jaar met fietsen bezig. Ook heb je bij een professionele ploeg een taak. Bij de Noord-Westhoek was je erg vrij in wat je deed. Bij Argos kreeg ik echt een opdracht die ik moest uitvoeren. Ik kon minder voor eigen succes gaan."

Ondanks dat ze een minder vrije rol had bleef Willeke het plezier behouden in het wielrennen. De functie die ze had paste goed bij haar en ook werden er aansprekende resultaten behaald. Bij veel overwinningen van Wild had Knol een groot aandeel.

"De hoogtepunten in mijn carrière zijn toch wel de overwinningen van Kirsten waarin ik belangrijk ben geweest. Ook mijn EK-deelname zie ik als een hoogtepunt. In de periode bij Argos heb ik heel veel mensen leren kennen. Ik weet nu van die rensters wat ze kunnen en waar hun specialiteit ligt. Daar kan ik gebruik van maken."

Door haar prestaties rijdt Knol volgend jaar voor de Amerikaanse World Tour ploeg ‘Cylance Pro Cycling’. Cylance, is een bedrijf dat is gespecialiseerd in computerbeveiliging en is het najaar 2015 de hoofdsponsor van 'Cylance Pro Cycling'. "Ik wilde wel eens een echt buitenlands avontuur meemaken. Het is echt een bewuste keuze geweest. De manier van koersen is daar heel anders. Ook kom je op hele andere plekken, omdat we met deze ploeg alle World Tour wedstrijden gaan rijden.”

In Amerika worden Knol en Wild weer herenigd. Haar functie bij Cylance Pro Cycling is om samen met Kirsten Wild weer een gevaarlijk sprintduo te vormen. “Kirsten is wel het belangrijkste daarin maar ik mag mij wel ‘luxe knecht’ noemen. Deze functie past goed bij mij", zegt Willeke vol trots. "Ik ben een echte teamspeler." Zelf hoopt de Hasseltse om volgend jaar ook persoonlijk een aantal goede resultaten te boeken. "Het NK staat met rood omcirkeld. En omdat ik nu in een ploeg met minder Nederlanders rijdt is er misschien wat meer mogelijk."

De komende jaren wil Knol zich nog verder ontwikkelen. Haar hoofddoelen zijn om in de Ronde van Drenthe een keer op het podium te komen. Ook wil ze een koers winnen. "In de komende jaren moeten wel de vruchten geplukt worden van wat ik allemaal al heb geleerd. Het is niet zo dat het ten koste moet gaan van alles. 'Nee', dat vooral niet", zegt Willeke. "Plezier én beleving en op momenten pieken in de wielersport." En dat past prima in de toekomstplannen van Willeke Knol.

Door: De Zwartewaterkrant | Tim Nieborg

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 17.11.16 | 10.00 UUR
Vandaag:
13° | 9°
Meer weer...
Morgen:
16° | 9°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32112 s