Maandag 20.05.19 | 12.52 uur

Fracties vragen GS om concreet plan

CU en CDA willen aanpak ondermijnende criminaliteit

Jan Westert (ChristenUnie) en Jeroen Piksen(CDA) willen dat de provincie komt met een programma Veiligheid tegen ondermijnende criminaliteit. Er is behoefte aan een stevige samenwerking tegen ondermijning van het openbaar bestuur. Zij willen dat het college van gedeputeerde staten met een voorstel komt om ondermijning aan te pakken. Een georganiseerde regionale overheid is nodig om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. ChristenUnie en CDA dienen woensdag bij de vergadering van Provinciale Staten daartoe een motie in, die ook door VVD en D66 wordt gesteund.

De aandacht voor ondermijnende criminaliteit is sterk aan het toenemen. In Brabant en Zeeland is al gekozen voor een gezamenlijke aanpak, omdat de georganiseerde drugshandel daar voor veel overlast zorgt. Criminaliteit stopt niet bij provinciale grenzen.

Ook in Overijssel is er toenemende zorg onder bijv. burgemeesters over ondermijning als fenomeen, waarbij de boven- en onderwereld zich steeds meer vermengt en vertakt in het dagelijkse sociale leven van mensen. Deze vorm van criminaliteit kent verschillende uitingsvormen, zoals omkoping, intimidatie en infiltratie in het democratisch proces.

Veiligheid
De ChristenUnie en CDA hebben de afgelopen tijd vragen gesteld over veiligheid en politie inzet en zijn van oordeel dat een gezamenlijke aanpak van de overheden en andere ketenpartners (denk aan recreatieparkeigenaars, makelaars, het MKB) nodig is.

Westert: "Ook de situatie in Overiijssel vraagt om een goed georganiseerde overheid om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Een gezamenlijke aanpak met een goede kennisuitwisseling en intensieve samenwerking tussen verschillende overheden kunnen we de vermenging tussen de boven- en onderwereld tegen te gaan. voortdurende alertheid, een weerbare overheid en intensieve integrale bestrijding van ondermijning en criminaliteit. De provincie als middenbestuur kan daarin een belangrijke rol vervullen."

Piksen: "Actieve samenwerking tussen onder andere Bestuurders, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio, Belastingdienst en Politieregio Oost-Nederland is noodzakelijk is om effectief tegendruk te geven."

Concreet plan
De beide initiatiefnemers vragen GS om bij de begroting 2018 te komen met een plan voor integrale samenwerking op dit gebeid van veiligheid tussen overheden en andere (keten)partners en specifiek zich te richten op het vergoten van de weerbaarheid van overheden

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 19.07.17 | 11.05 UUR
Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
21° | 3°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.28893 s