Dinsdag 21.08.18 | 18.55 uur

Oktober is traditioneel borstkankermaand

Hartkussens voor vrouwen met borstkanker

Hartkussens voor vrouwen met borstkanker

Hartkussens voor vrouwen met borstkanker© IntermeZZo

De maand oktober is traditioneel borstkankermaand. Ook Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle heeft hiervoor extra aandacht. Van maandag 23 tot en met dinsdag 31 oktober geeft IntermeZZo aan vrouwen met borstkanker een heartpillow. Dit is een speciaal gevormd kussen als fysieke steun en k een hart onder de riem. Ieder die een heartpillow wenst of iemand kent die er een kan gebruiken, kan er een halen.

Heartpillows IntermeZZo is een initiatief van Margreet Esser, voormalig gast van IntermeZZo en ervaringsdeskundige.

"Het idee komt uit de Verenigde Staten en het is een internationaal leven gaan leiden. Zelf kreeg ik een kussentje van een nichtje in Oostenrijk en aan de hand daarvan ben ik gestart met Heartpillows voor IntermeZZo. Wanneer je een borstoperatie hebt gehad, biedt het hart een fijne steun onder de oksel. De een ervaart dit tijdens het zitten aan tafel of op de bank, de ander juist in bed. We zorgen er voor dat het er vrolijk uit ziet."

Margreet maakt de kussentjes zelf, vaak in samenwerking met anderen. Ze doet dit met stoffen, fournituren en vulling die belangeloos ter beschikking worden gesteld. Gulle gevers daarvoor kunnen zich melden bij IntermeZZo.

Samen
Speciaal voor de borstkankermaand 2017 hebben Hilde Bruins en Anneke Wolthuis uit Lelystad, ervaringsdeskundigen met borstkanker, 100 extra kussens genaaid. Een geweldige gift. Zij werden gesponsord met lappen stof door Atelier Quiltlokaal uit Sneek en het Instituut voor Handwerken uit Ulrum. Bos Bedden uit Nieuwleusen heeft de speciale vulling ter beschikking gesteld. Gastvrouwen van IntermeZZo hebben de kussens gevuld. Zo werd het een project van ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en bedrijven samen.

Aandacht
Corine den Hollander, voormalig oncologisch regieverpleegkundige bij Isala, is manager van het nazorgcentrum. Ze legt uit:
"IntermeZZo geeft psychosociale steun door middel van voorlichting, een luisterend oor en allerlei activiteiten. Deze zijn bestemd voor iedereen die met welke vorm van kanker dan ook te maken krijgt. Wat betreft borstkanker is voorlichting gericht op onderwerpen als lymfoedeem, hoe ga je om met je veranderde lichaam, stress, voeding, conditie en werk. Onze opgeleide gastvrouwen luisteren naar het verhaal en kijken samen met de vrouw in kwestie in welke voorlichting of activiteiten aansluiten bij de wens. Je even geen patint voelen, bijvoorbeeld tijdens een schoonheidsbehandeling, massage of creatieve uitingen, kan heel prettig zijn. In oktober en ook de rest van het jaar, hebben we veel mogelijkheden voor vrouwen met borstkanker."

Van 23 tot en met 31 oktober kunnen vrouwen met borstkanker binnenlopen voor een heartpillow n een kopje koffie. Op werkdagen van 10.00-16.00 uur, gebouw B op het terrein van Isala aan de Dr. Spanjaardweg 29 in Zwolle.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 18.10.17 | 09.03 UUR
Vandaag:
24° | 13°
Meer weer...
Morgen:
25° | 14°


POLL

  • Gemeenten delen zorgen over aanvliegroute Airport Lelystad
 Terecht, het dossier is incompleet!
 Euh, wat is een vliegtuigbeweging?
 Hoe laag komen vliegtuigen over ons huis?
 'Uitbreiding Airport Lelystad vormt aantasting leefomgeving'

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.30386 s