Zaterdag 20.04.19 | 20.11 uur

Vanaf woensdag meer bewolking en minder koude!

Eerste koude nachten op komst!

Polaire luchtmassa's stromen binnen

Polaire luchtmassa's stromen binnen© Nico van Rees

Echte nachtvorst hebben we deze herfst nog niet gehad. De voornamelijk zuidelijke stromingen hebben tot op heden weten te voorkomen dat de temperatuur lage waarden kon gaan opzoeken. Vanaf vandaag gaat daar verandering in komen als van oorsprong polaire lucht onze streken gaat bereiken. Er komen meer opklaringen, maar de temperatuur gaat zowel overdag als ’s nachts terug naar normale waarden. Koude nachten met vorst op normale waarnemingshoogte zijn hierbij goed mogelijk.

Dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zal het wisselvallige karakter van het weer op maandag verdwijnen. De wind gaat wegvallen en zonnige perioden winnen steeds meer terrein. De eerste dag van de week zal dan ook droog verlopen. De wind is matig en komt uit noordwestelijke richting. De temperatuur komt in onze regio uit op zo'n 11 graden.

Maandagavond gaat het breed opklaren en word het windstil. Daarmee worden ideale omstandigheden gecreëerd voor de eerste koude nacht van het herfstseizoen. In de loop van de nacht daalt het kwik naar waarden van rond of net iets boven het vriespunt in onze regio. Tevens kan er op uitgebreide schaal mist ontstaan. In combinatie met de lage temperaturen kan de mist aanvriezen, waardoor het lokaal glad wordt. Oppassen dus in het verkeer!

Dinsdag is het eveneens rustig weer. Na een koude start met mist komt de zon er in de loop van de ochtend volop bij. Het blijft overal droog en de temperatuur loopt op naar maximaal 9°C. De wind is zwak tot matig en draait naar het zuidoosten. Voor het gevoel zal het kouder aanvoelen dan de thermometer daadwerkelijk aangeeft. Voor een 'winterman' maakt dit niet uit, want zijn bloed gaat hier juist sneller van stromen. Prachtdag!

Na dinsdag weet de vrij koude polaire lucht zich te handhaven. Wel neemt het aantal zonuren aanmerkelijk af. Met andere woorden de bewolking toe. Wat tot gevolg heeft dat nachtvorstkans verdwijnt en de nachten vrij zacht gaan verlopen. Overdag blijven de maxima stokken bij een graad of 10 á 11. Vanaf donderdag komen we onder invloed van lagedrukgebieden op de Atlantische oceaan. De kans op regen neemt toe en de wind gaat aantrekken. De temperatuur gaat tijdelijk in de lift richting een graad of 12.

Na het volgende weekeinde gaat de wind uit het noorden tot noordoosten waaien. Met als gevolg opnieuw een flinke terugval van de temperatuur!

Weerverleden
Op 6 november 1921 woedde in ons land een zeer zware storm. In Hoek van Holland werd een zwaarste windstoot gemeten van 162 km per uur.
Op 7 november 1955 werd in het Limburgse Buchten een maximumtemperatuur gemeten van 21 graden. Uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Daarentegen kende Zaandam op 7 november 1980 al een sneeuwdek van 18 cm.

Een bijzondere weerdag was 8 november 2001. In de loop van die dag zakte het kwik in Borculo van 10 naar 2 graden. We kwamen in koude arctische luchtmassa's terecht en in Klarenbeek werden sneeuwvlokken gesignaleerd van 6 cm doorsnee.

Extremen 6 november De Bilt
Hoogste max. temp.: 17,1˚C 2015
Laagste gemiddelde temp.: -0,4˚C 1980
Laagste min. temp.: -5,2˚C 1901
Hoogste neerslag: 19 mm 1927
Hoogste uurgemiddelde wind: 27 m/s 1921

Zon op: 7:39
Zon onder: 16:59

Door: De Zwartewaterkrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 06.11.17 | 01.30 UUR
Vandaag:
23° | 9°
Meer weer...
Morgen:
25° | 9°


LIVE SPORT
V.V. Buitenpost - SC Genemuiden 1-1
Olympia'28 - DSV'61 0-0
DESZ - NEC Delfzijl 2-0
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.98914 s