Maandag 20.05.19 | 13.32 uur

45 Jaar geleden: de grote storm van 13 november 1972

Na koude zondag stijgende temperatuur en vrijwel droog!

November kent sterk wisselend weerbeeld

November kent sterk wisselend weerbeeld© D. van Rees

Zondag hadden we een alleszins meevallende weerdag in onze regio. De neerslag en wind bleven veelal beperkt tot de westelijke helft van het land. Het overgrote deel van de dag bleef het bij ons droog en in de middag kwam de zon zelfs af en toe tevoorschijn. Opvallend detail was de wind. In het binnenland was noordwestenwind slechts zwak (windkracht 2) terwijl die op hetzelfde moment (16.00 uur) in Hoek van Holland stormachtig was (windkracht 8). De temperatuur was met een graad of 6 aan de lage kant. De aanvoer van koude lucht uit het noordwesten had in Duitsland en in Belgi de eerste sneeuwval tot gevolg!

Algemeen weerbeeld
Met een noordwestelijke stroming is zondag koude lucht tot over onze streken uitgestroomd. Vooral in de hogere luchtlagen is het met -35 graden koud. In de Ardennen en Duitsland heeft dit inmiddels de eerste sneeuw van het seizoen opgeleverd. De komende dagen trekt een hogedrukgebied over onze omgeving. Dit staat garant voor een rustig en droog maar ook overwegend bewolkt weerbeeld.

Maandag is wellicht de meest zonnige dag van de week. Er zijn perioden met zon, maar vooral in de kustgebieden komt het aanvankelijk in polaire lucht nog tot enkele buien. De temperaturen op hoogte lopen geleidelijk weer op zodat de kans op hagel en onweer bij de buien klein is. De stevige wind waait uit het noordwesten en neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 10 11C.

Na een heldere, droge nacht met landinwaarts temperaturen dichtbij het vriespunt is het dinsdag overwegend bewolkt. Het blijft droog in onze regio. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 8 tot 10 graden in het oosten en zuiden en naar een graad of 11 12 in het noorden en westen.

Na dinsdag is het rustig en overwegend bewolkt weer. De temperatuur ligt woensdag en donderdag tussen de 10 en 12 graden, maar vanaf vrijdag zijn de maxima weer lager en blijven dan weer onder de 10 graden.

Langetermijnverwachting
Na de vrij koude zondag gaat de temperatuur de komende dagen weer stijgen. Vanaf vrijdag is de trend duidelijk dalende en vanaf de 20e november komen we zelfs uit rond of misschien wel onder de 5 graden.

Wanneer we zuiver naar het Europese weermodel kijken dan zien we dat de temperatuur aanvankelijk stijgt tot boven de 10 graden. Vanaf vrijdag is de trend de rest van de maand dalende met vanaf de 21 november een toenemende kans op nachtvorst. Op donderdag en vrijdag (23 en 24 november) lijkt de temperatuur ook overdag zelfs niet boven het vriespunt uit te komen! Het is weerkundig gezien natuurlijk nog ver weg, maar ik vind het met het oog op de naderende winter een mooie ontwikkeling!

Weerverleden
Op 13 november 1972 woedde een van de zwaarste stormen van de twintigste eeuw. De storm maakte destijds een enorme indruk op mij. Niet eerder had ik zoiets in mijn nog prille leven meegemaakt. Ik moest naar school in Zwartsluis, maar de pont was uit de vaart genomen. Logisch natuurlijk, want er stond een volle windkracht 11, een zeer zware storm. Vooral het noordwestelijk kustdeel kreeg er flink van langs. Cadzand registreerde een windstoot van 162 km per uur. Er vielen 10 doden te betreuren en de schade beliep in de honderden miljoenen gulden.

Op 13 november 1961 woedde er ook een storm. Het opvallende was dat de wind toen uit het oost-noordoosten kwam. Den Helder had toen een etmaalgemiddelde van 19,5 meter per seconde (windkracht 8).

Op 15 november 1965 was het bar koud. De Bilt noteerde met -8,0 graden een dagrecord. Op vliegveld Eelde werd een temperatuur van -9,9 graden gemeten. En dat mogen we bijna strenge vorst noemen. Maastricht kende die dag geen hogere temperatuur dan -2,5 graden.

Extremen 13 november De Bilt
Hoogste max. temp.: 13,8˚C 2009
Laagste gemiddelde temp.: -2,0˚C 1965
Laagste min. temp.: -5,0˚C 1919
Hoogste neerslag: 20 mm 1949
Hoogste uurgemiddelde wind: 17 m/s 1909

Zon op: 7:47
Zon onder: 16:51

Door: De Zwartewaterkrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 13.11.17 | 01.30 UUR
Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
21° | 3°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32456 s