Maandag 20.05.19 | 12.33 uur

'Stilte en rust meerwaarde van wekelijkse vesper'

Intense stilte kenmerkt Vesper GKV Zwartsluis

Stilte en rust meerwaarde van wekelijkse vesper

Stilte en rust meerwaarde van wekelijkse vesper© A. Bos

Donderdagavond, even na 19.00 uur. In de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) aan de Zomerdijk 7 in Zwartsluis lopen mensen naar binnen. Dat is elke week het geval op deze avond én op dit tijdstip. De ene week zie je wat meer mensen dan de andere week. Maar het is duidelijk dat er wat te doen is in het sfeervolle kerkje.

Eenmaal binnen valt de stilte op. Een tekstbord bij de ingang van de kerkzaal vraagt ook om die stilte. Iedere donderdagavond wordt dit bord hier geplaatst. Dan wordt er namelijk in de kerk aan de Zomerdijk een vesper gehouden. Dat verklaart de intense stilte die er heerst bij binnenkomst. Iedere aanwezige kan zijn of haar gedachten hier even laten varen. Tot het moment waarop de vesper z’n invulling krijgt. Met zingen, gebed, bijbellezing en een korte overdenking. Dat alles in een zo sereen mogelijke omgeving.

Het is nu bijna twee jaar geleden dat de eerste vesper werd gehouden. "Een liturgisch moment in stilte, om even samen te zijn." Predikant Arjan Wilschut is samen met onder meer Andrea Meijer en Filip Elbers inspirator van de vespers. "Al met al werken we er met zo’n tien personen aan", vertelt dit drietal. "Betrokken mensen die zich bij toerbeurt richten op de invulling van de vesper of de organisatie er rondom voor hun rekening nemen."

De vespers duren hooguit een half uurtje. En worden het hele jaar gehouden. Op enkele uitzonderingen na, zoals de zomer- en kerstvakantie en wanneer er een speciale feestdag op donderdag valt.

"De opkomst is wisselend. Maar dat maakt niet uit. De vesper gaat altijd door. Of er nu twee of dertig mensen zitten. Het gaat om de essentie. Even weg zijn uit de drukte van alledag. Midden in een week kort tijd vrijmaken voor rust en een ontmoeting met God", aldus het geďnspireerde drietal. Bewust is gekozen voor het tijdstip tussen 19.15 en 19.45 uur. "Om iedereen de gelegenheid te geven na het avondeten even hier binnen te stappen. Wie om 20.00 uur weer elders moet zijn heeft daar dan vervolgens nog alle gelegenheid voor."

Hoewel de vespers een initiatief zijn van de leden van de GKV is het de hoop én de intentie van de initiatiefnemers dat ook leden van de andere kerkgenootschappen uit Zwartsluis mee willen gaan doen in de organisatie. "De vespers vinden weliswaar in deze kerk plaats, maar zijn natuurlijk niet kerkgebonden. Iedereen is welkom. Gelukkig zien we dat in de bezoekers al terug, maar participatie in de organisatie is ook erg welkom."

Iedere vesper wordt afgesloten met de mogelijkheid voor de bezoekers om nog even samen een kopje koffie of thee te drinken en wat na te praten. Dan ook komen de reacties los en blijkt de vesper een ‘schot in menig roos te zijn’. Opvallend is dat zowel jonge als oude(re) mensen van de partij zijn. Hun reacties zijn eigenlijk unaniem: "Deze vesper is een heerlijk moment om tot rust te komen. Weg uit de hectiek van alledag. Even tot bezinning komen. Juist omdat het geen kerkdienst is, krijgt het een bijzondere betekenis. En de stilte is de meerwaarde."

De Vesper bij GKV Zwartsluis is wekelijks op donderdag, van 19.15-19.45 uur.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 15.11.17 | 13.21 UUR
Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
21° | 3°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.27464 s