Maandag 20.05.19 | 13.27 uur

Vol stadhuis voor 'Asselter dialect'

'Euibąrgbrand in de Vilkoele' maakt de tongen los

© Gerrit Slurink

Maandag en dinsdagavond kon de dialectgroep van de Historische Vereniging Hasselt zich verheugen op een grote opkomst. Beide avonden was de raadszaal van het oude stadhuis, tijdens de jaarlijkse dialectavond, vol met liefhebbers van het 'Asselter dialect'.

Corry Overmars gaf in een voorwoord aan dat het deze avond in teken stond van de 'Euibąrgbrand in de Vilkoele die in de joarn dąrtig van de veurige eeuw plįse vond'. Hasselter Drikus v/d Kolk vertelde vooraf iets over die bewuste brand.

De grootvader van wethouder Knol had destijds wat gedichten over de brand in de lokale krant opgeschreven. Hij werd dan ook bereid gevonden om een paar van die gedichten op te dragen samen met enkele leden van de dialectgroep. Ook de verhalen van Henk Woelderink en Jan Grolleman werden voorgedragen.

Vermakelijke verhalen en idem dito gedichten, in het dialect. Het kreeg veel waardering dat met een lach en applaus werd beloond.

Na de pauze stond er een quiz van Jan Grolleman, met details van huizen of andere zaken uit Hasselt, op het programma. Zo'n 29 beelden kwamen voorbij. Het bleek nog niet zo gemakkelijk om te raden waar de details van sommige foto's bij hoorden. De uitleg van Jan van Marle gaf veelal uitkomst. Voor beide avonden had de winnaars achttien beelden goed geraden.

Corry Overmars sloot de avond af met nog een verwijzing naar de kerkdienst in het dialect op zondagavond 26 november aanstaande in De Baak te Hasselt. Voorganger is ds. Klaas v/d Kamp uit Kampen. Ook de liederen tijdens de dienst worden dan in het dialect gezongen.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 16.11.17 | 09.29 UUR
Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
21° | 3°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.27377 s