Vrijdag 20.07.18 | 14.29 uur

December start met winterse verrassingen!

Koud met later op dag opnieuw veel sneeuw!

Winter is terug in Nederland!

Winter is terug in Nederland!© Nico van Rees

De winter is nog maar net op streek, maar heeft ons inmiddels toch al getrakteerd op enkele winterse verrassingen. Gisterochtend trok vanuit het zuidwesten een groot sneeuwgebied over ons land. Op veel plaatsen ontstond daardoor een sneeuwdek van 5 tot 10 cm. De temperatuur lag gedurende een groot deel van de dag rond het vriespunt. De wind kwam uit het zuidoosten en was matig van kracht. In de middag draaide de wind naar het zuidwesten en nam langs de kust toe naar hard tot stormachtig.

Zondagavond werd het op de meeste plaatsen geleidelijk droog. Na de passage van de sneeuwstoring ontstaan opklaringen waardoor de temperatuur flink kan gaan dalen. De minimumtemperatuur kan in onze regio gaan dalen naar -4įC bij voldoende opklaringen boven de sneeuw. Dat wordt dus weer flink autoruiten krabben!

Mandag overdag neemt de bewolking vanuit het zuiden opnieuw toe en tegen het eind van de ochtend gaat er opnieuw neerslag vallen. Eerst valt er in het zuiden regen of natte sneeuw. Het neerslaggebied trekt in de middag naar het noorden met opnieuw op uitgebreide schaal sneeuw en natte sneeuw. Vooral het westen, midden en noorden maken kans op zware sneeuwval. Ook onze regio Zwartewaterland lijkt niet aan de sneeuwval te ontkomen. Maar alles valt of staat met de uiteindelijke koers van de depressie. Dit blijft echt last-minute werk.

In de middag wordt het in onze regio maar net iets boven het vriespunt en staat er een matige en aan zee krachtige oostenwind die er een extra koude dag van maakt. Dinsdag bevinden we ons nog steeds in relatief koude lucht met een gemiddelde temperatuur van 3 graden. Af en toe valt er nog een sneeuwbui afgewisseld met af en toe zon.

Woensdag en donderdag koerst een nieuw lagedrukgebied via IJsland naar de Noorse Zee. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. Door de bewolking liggen de temperaturen in de nachten enkele graden boven het vriespunt. Verder blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd regen afgewisseld met zonnige perioden. Echt zacht wordt het dus niet meer!

Vrijdag en zaterdag draait de wind weer naar noordwest en krijgen de buien mogelijk weer een winters karakter door een hernieuwde koude-injectie van de bovenlucht. Hierna stijgt de luchtdruk en nemen de neerslagkansen flink af. De luchtdruk gaat ook boven ScandinaviŽ stijgen maar of zich daar ook een hogedrukgebied gaat settelen is nog lang niet zeker. Wel lijkt het weer iets kouder te worden met middagtemperturen rond 4 graden. Door opklaringen kan het in de nachten weer licht gaan vriezen. Hoewel een echte vorstperiode er (nog) niet in lijkt te zitten blijft het de komende tijd toch aan de vrij koude kant.

Weerverleden
Op 11 december 1967 werd in Emmen een minimumtemperatuur van -14,8 graden gemeten. Daarentegen werd het elf jaar later op 11 december 1978 in het Limburgse Epen 16,1 graden als maximumtemperatuur gemeten.

In Assen werd op 13 december 1899 -17,0 graden gemeten. Daarentegen noteerde Oost-Maarland op 13 december 1998 een hoogste temperatuur van 14,8 graden. Op die dag woedde er een storm met in Ruurlosebroek een windstoot van 98 km per uur.

Extremen 11 december De Bilt
Hoogste max. temp.: 14,0˚C 1994
Laagste gemiddelde temp.: -7,4˚C 1969
Laagste min. temp.: -10,8˚C 1969
Hoogste neerslag: 21 mm 1974
Hoogste uurgemiddelde wind: 15 m/s 1929

Zon op: 8:35
Zon onder: 16:21

Door: De Zwartewaterkrant | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 11.12.17 | 01.30 UUR


advertentie

Vandaag:
29° | 15°
Meer weer...
Morgen:
26° | 16°advertentie
AGENDA
  • Vrijdag 20.07.18
  • Zaterdag 21.07.18
  • Zondag 22.07.18
  • Maandag 23.07.18
  • Dinsdag 24.07.18
  • Woensdag 25.07.18
  • Donderdag 26.07.18
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.16808 s