Woensdag 21.08.19 | 17.54 uur

Gladheidsbestrijding Zwartewaterland in volle gang!

Herman Mol: 'Om 03.00 uur gaat de wekker weer'

Herman Mol achter het stuur van de strooiwagen

Herman Mol achter het stuur van de strooiwagen© DKN | R.W.Jansema

'Het is water naar de zee dragen in dit geval', vertelt Herman Mol. De Sluziger zit al meer dan vijftien winters op de strooiwagen voor de gemeente Zwartewaterland. Gedurende deze dagen is de gladheidsbestrijder weinig thuis, want alle wegen in de gemeente moeten bestrooit en sneeuw-vrij gemaakt worden. "Mijn vrouw Betsie had mij nog een bakje eten meegegeven, maar daar heb nog geen tijd voor gehad", lacht Mol omstreeks 20.15 uur.

Terwijl uw verslaggever de auto van Herman binnenstapt sneeuwt het nog volop. Met op de achtergrond de nostalgische muziek van radio Zwartewater FM rijden we richting het centrum van Zwartsluis.

De provincie maakt de provinciale wegen sneeuwvrij. Herman is verantwoordelijk voor de binnenwegen in Zwartsluis. Iedere kern in de gemeente Zwartewaterland heeft zijn eigen strooiwagen.

"Een ronde door alle straten van Zwartsluis duurt bijna vier uur", vertelt Mol. Want met een schuiver voor de auto gaat een ronde minder snel dan met de auto. Daarnaast heeft de gemeentewerker een vaste ronde die hij af moet leggen.

Met speciale apparatuur in zijn auto kan hij bepalen hoeveel gram zout er per seconde uit de strooibak komt. Ook kan Mol aangeven over wel breedte-oppervlak de machine strooit. "Nu strooi ik in een breedte van vier meter", aldus de vakkundige gladheidsbestrijder uit Zwartsluis.

Terwijl we de Zwanebloem uitrijden wordt Herman gebeld door de coördinator uit Genemuiden. "Je mag straks stoppen maar om 03.00 vannacht uur moet je weer op pad", klinkt het aan de andere kant van de lijn.

"Kom ik nog wel aan mijn slaap toe?", lacht Mol. "Haha, de hele nacht doorrijden tot 07.00 uur mag van mij ook hoor", sluit de coördinator af. Het hoort bij het vak, vertelt de goedlachse Sluziger, die grote bekendheid geniet onder de lokale bevolking.

De mannen zetten zich dag en nacht in voor de veiligheid van weggebruikers.

Dan rijdt de voormalig-brandweerman naar de kantine in de Barsbeek. Tijd voor een bakje koffie. Even rustig zitten is er niet bij, want hij moet snel weer verder: de laatste ronde voordat hij even zijn bed op kan zoeken. Het gele vrachtwagentje rijdt de straat weer uit om zijn ronde door 'De Sluus' te vervolgen.

Door: De Zwartewaterkrant | R.W. Jansema

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 11.12.17 | 21.20 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 13°
Meer weer...
Morgen:
24° | 13°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.29464 s