Zaterdag 27.11.21 | 10.44 uur

Weekend kouder, maar geen winterse periode!

Aanhoudend onbestendig. Woensdag storm!

December was zeer nat en somber

December was zeer nat en somber© D. van Rees

We zitten al lange tijd 'opgescheept' met een niet aflatende westcirculatie. En dat betekent dat de wind veelal uit de milde zuidwesthoek komt en dat ons weer de laatste tijd uitermate onbestendig en wisselvallig verloop kent. December is dan ook zeer nat en zeer somber verlopen. December 2017 mag zich voegen bij de somberste tien decembermaanden sinds 1901. Daarnaast komt de maand in de top-10 van natste decembermaanden sinds 1901. Al met al een maand om snel te vergeten. Het nieuwe jaar start waarmee het oude jaar eindigde, namelijk wisselvallig en vrij zacht.Pas richting komend weekend lijken de weerkaarten te worden geschut. Hogedruk probeert een wig te slaan in de lagedrukgebieden ten noorden van onze streken. De temperaturen gaan dan wat naar beneden en niet in de laatste plaats wordt het duidelijk droger.

Korte termijnoverzicht
Dinsdag schijnt geregeld de zon, maar er is ook een buienkans. Later op de dag neemt de bewolking alweer toe op de nadering van een volgende storing en morgenavond gaat het dan ook vanuit het westen weer regenen. De westenwind ruimt naar zuidwest en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 7 of 8°C.

Na een regenachtige avond en nacht met temperaturen rond of iets boven de 10°, draait het woensdag om flinke buien. Omdat de bovenlucht weer gaat afkoelen, op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) gaat de temperatuur onderuit van -25 naar -33° en ook dichterbij de grond daalt het kwik, kunnen deze buien geleidelijk gepaard gaan met hagel. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

De westenwind is heel duidelijk aanwezig en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 met kans op zware windstoten tot tegen de 100 km/uur. Mogelijk wordt de wind nog wat sterker en dan moeten we denken aan een echte westerstorm, windkracht 9. De temperatuur ligt overdag rond de 7 tot 8°C, maar in de middag gaat het kwik wat omlaag.


Ook de rest van de week blijft het uitermate wisselvallig met later op donderdag alweer een volgende storing met regen en met die storing stroomt ook weer zeer zachte lucht over onze streken. De temperaturen zullen wederom de dubbele cijfers halen. Vrijdag blijft het ook niet droog met enkele buien. De temperaturen zullen dan geleidelijk weer wat dalen.

Lange termijnoverzicht
In het weekend lijken de weerkaarten te worden geschut met meer hogedrukimpulsen boven Scandinavië. De temperaturen lijken dan wat te gaan dalen en niet in de laatste plaats nemen de neerslagkansen af. Een winterse periode levert het overigens niet op, maar wat droger weer zal al een flinke winst zijn.

Een lang leven lijkt het hogedrukgebied voor onze streken niet beschoren, want het trekt volgende week naar het oosten weg en Atlantische depressies hebben het dan weer op onze streken gemunt. Winterweer is nog altijd ver weg.

Weerverleden
Extreem was de mistsituatie in 1993. Het was koud, vriezend en windstil weer tijdens de jaarwisseling. De minimumtemperatuur daalde in De Bilt naar -8,5 graden en overdag kwam het kwik niet hoger dan -0,4, een ijsdag dus.
Binnen een uur na het inluiden van 1993 ontstond een uitzonderlijk dichte mist over vrijwel het hele land, die onder meer te wijten was aan de miljoenen vuurwerkafstekers die grote hoeveelheden verbrand kruit en dus veel condensatiekernen in de atmosfeer hadden uitgestrooid.

Op veel plaatsen liep het zicht zelfs terug tot minder dan 10 meter, terwijl er zelfs hier en daar een zicht van minder dan 3 meter was. Je kon dus vrijwel geen hand voor ogen zien. Er gebeurde dan ook talrijke ongelukken.
Eén positief gevolg was er overdag wel te vinden. De rijp die door de mist ontstond, gaf een fantastische aanblik!

In 1979 beleefden we gemiddeld de op één na koudste nieuwjaarsdag. Door een aangetrokken oostelijke wind gingen de temperaturen pas goed onderuit. In De Bilt kwam de etmaaltemperatuur uit op -11,1 graden na een nachtelijk minimum van -16,9 graden. Marinevliegkamp De Kooy beleefde zelfs zijn laagste minimumtemperatuur op deze eerste dag van 1979: -18,8°C. Op 10 cm werd daar zelfs -23,6 graden gemeten, zeker voor een station die voor het grootste deel omringd is door zeewater is dat zeer bijzonder te noemen.

In de aanloop naar de Elfstedentocht van 1 januari 1997 was de koudste nieuwjaarsdag. In De Bilt werd het gemiddeld -11,4°C. Maastricht noteerde een maximum van slechts -12,3°C.

Extremen 2 januari De Bilt
Hoogste max. temp.: 13,4˚C 1988
Laagste gemiddelde temp.: -12,6˚C 1997
Laagste min. temp.: -16,7˚C 1979
Hoogste neerslag: 22 mm 1959
Hoogste uurgemiddelde wind: 19 m/s 1930

Zon op: 8:47
Zon onder: 16:32

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 02.01.18 | 01.15 UUR
Vandaag:
5° | 2°
Meer weer...
Morgen:
6° | -2°


AGENDA
  • Zondag 28.11.21
  • Maandag 29.11.21
  • Dinsdag 30.11.21
  • Woensdag 01.12.21
  • Donderdag 02.12.21
  • Vrijdag 03.12.21
  • Zaterdag 04.12.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.36534 s