Woensdag 26.06.19 | 11.17 uur

In gesprek met John Smits, lijsttrekker VVD

'Wij gaan voor drie zetels en een plek in coalitie en college'

In gesprek met John Smits, lijsttrekker VVD

In gesprek met John Smits, lijsttrekker VVD© DKN | RDV

Sinds 2010 zit John Smits namens de VVD in de gemeenteraad van Zwartewaterland. Komend van het politieke toneel in Geertruidenberg was het destijds wel even wennen hier. Nu treedt hij in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 nog één keer aan als lijsttrekker van de VVD. “Wij gaan voor drie zetels én een plek in een nieuw te vormen coalitie en college”, zegt Smits. “Beide moeten in onze ogen veel meer een doorsnee van onze samenleving vormen.”

Hiermee geeft Smits te kennen het ‘christelijk blok’, dat de huidige coalitiepartijen SGP, ChristenUnie en CDA vormen, niet als goede doorsnee te zien. “Het kan ook niet zo zijn dat in het college niemand vanuit Zwartsluis vertegenwoordigd is”, vult Smits aan. “Op dit moment gebeurt het allemaal in Genemuiden en Hasselt, maar het gaat ons om heel Zwartewaterland. Met de VVD in coalitie en college gaat er zeker een andere wind waaien. Niet de aankloppende projectontwikkelaars, maar de gemeente zelf neemt initiatieven met betere communicatie en een duidelijke stem voor de burger.”

De VVD verweet het college meerdere malen een gebrek aan visie en beleid, een bal die vanuit de coalitie regelmatig werd teruggekaatst. “Wij hebben zo’n zesentwintig moties en amendementen mede ondersteund en een paar zelf ingediend, waaronder de invoering van het waarderingsteken”, reageert Smits. “Maar ideeën geopperd vanuit de oppositie werden door de coalitiepartijen niet gesteund, waarna ze enkele maanden later in iets andere bewoording vanuit diezelfde coalitie alsnog werden ingediend en aangenomen. Wij vinden dat een coalitie open moet staan voor iedereen.”

Bij de verkiezingen van 2012 bleek de VVD de tweede partij in Zwartewaterland, in theorie voldoende potentieel om de drie zetels te halen. “Wij onderkennen de trouwe achterban van de SGP en ChristenUnie, ons potentieel zit dus bij de rest en de ruim 2600 stemgerechtigden die de vorige keer niet zijn komen opdagen”, meent Smits. “Onze lijst staat voor betrokkenheid en verjonging, wat wil zeggen dat wij met een mooie mix in leeftijd middenin de samenleving staan. Wij kennen de mensen en kunnen ook altijd aangesproken worden als er iets is.”

De komende raadsperiode richt de VVD zich op een veilige buurt, in een gemeente waarin iedereen mee kan doen en waarbij de gemeente slechts ondersteuning biedt wanneer het niet anders kan. “Vanuit ons liberale standpunt zijn wij van mening dat iedereen de plicht heeft om voor zichzelf te leren zorgen”, stelt Smits. Het verkiezingsprogramma van de VVD telt negen hoofdthema’s met veel aandacht voor duidelijkheid, participatie en veiligheid. “Zo willen wij het schoolzwemmen weer invoeren, want in ons waterrijke gebied moeten alle kinderen toch leren zwemmen?!”

De VVD pleit voor fietspaden op alle industrieterreinen van Zwartewaterland. “Nu lopen fietsers er iedere ochtend en avond een groot risico”, zegt Smits. “In de woonwijken willen wij goed begaanbare straten en trottoirs met lantaarns die functioneren. Wij kiezen voor autoluwe centra met voldoende parkeergelegenheid aan de randen. Ook goed voor recreatie en toerisme, waarbij wij initiatieven als recreëren bij de boer meer ruimte geven en aansturen op een eenduidig aanspreekpunt voor heel Zwartewaterland.” Met deze en andere standpunten gaat de VVD de komende weken de boer op.

Het volledige verkiezingsprogramma van deze bovenal plaatselijke politieke partij is te lezen op www.zwartewaterland.vvd.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Astrid Mensink

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 09.02.18 | 18.00 UUR
Vandaag:
28° | 18°
Meer weer...
Morgen:
25° | 15°


AGENDA

HALFJAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.8279 s