Woensdag 21.08.19 | 17.54 uur

'Siberisch wonder' in de maak?

Guur winterweer, maar ook af en toe zon. Later zachter!

Zon eindelijk terug in weerbeeld!

Zon eindelijk terug in weerbeeld!© D. van Rees

Het meest opvallend op de weerkaarten is tot nu toe een sterk hogedrukgebied bij de Azoren, dat lange tijd niet van zijn plek te krijgen was. Aan zijn noordflank stond een sterke straalstroom die in hoog tempo lagedrukgebieden vanaf de oceaan op ScandinaviŽ en West-Europa afvuurde. Tussen de storingen door probeerde het hogedrukgebied zich wel af en toe noordwaarts uit te breiden, maar die pogingen werden in de kiem gesmoord doordat de straalstroom te sterk was.

De komende dagen schakelen we over op een koude westcirculatie. Vanuit het westen komt steeds weer koude lucht vanuit Canada op ons af. In de lagere delen van de atmosfeer wordt die lucht opgewarmd door het warme oceaanwater, in de hogere delen van de atmosfeer komen af en toe koude 'bellen' mee.

Actueel weerbeeld
Maandag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en er kunnen enkele winterse buien vallen. De middagtemperatuur ligt rond 4 graden en de wind is overwegend matig uit het westen.

Dinsdag begint de dag met een temperatuur die rond of iets onder het vriespunt ligt. In de loop van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en volgen er perioden met regen, mogelijk enige tijd vooraf gegaan door (natte) sneeuw. De middagtemperatuur ligt rond 4 of 5 graden.

Woensdagochtend ligt het kwik opnieuw rond het vriespunt, overdag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en volgen er perioden met regen. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden.

Donderdag en vrijdag wordt er wat zachtere lucht aangevoerd. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden en er kan af en toe wat regen vallen.

Siberisch wonder in de maak?
Het mag dan wel bijna half februari zijn en kunnen we de lente bijna de hand geven. Toch mogen we de winter nog niet definitief afschrijven. Op de wat langere termijn is het interessant om te volgen wat zich in het hoge noorden afspeelt. Boven het Poolgebied warmt de atmosfeer de komende dagen namelijk zeer snel op. Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat het Siberische hogedrukgebied een uitbreiding tot over ScandinaviŽ krijgt. Sommige lange termijn berekeningen van de diverse berekeningen suggereren dit ook al af en toe. De winter is natuurlijk al ver gevorderd maar nog niet helemaal te laat om ook dan op winters gebied nog iets te laten gebeuren. Een Siberisch wonder Š la 1929, 1985 of 1986. Zou het dan toch nog? Zo als met alles blijft het afwachten.

Weerverleden
Op 12 februari 1929 werd de Elfstedentocht verreden en hij werd gewonnen door Karst Leemburg. De temperatuur overdag varieerde van -18 graden in de ochtend tot -8 in de middag en er stond een harde noordooster. Het ijs was van prima kwaliteit.

Op 12 februari 1991 kwam er een eind aan een kort, maar hevig sprokkelwintertje. Die begon op 6 februari. Het kwam tot strenge vorst, ook overdag. Er viel geen sneeuw van betekenis, pas van 12 op 13 februari sneeuwde het uitgebreid, er viel toen lokaal 20 cm. Daarna was het over en uit met de pret.

De minimumtemperatuur was op 12 februari 1945 in Wijster -2,3 graden, landelijk het laagste februari-minimum in 1945. Dat terwijl januari veel vorst gaf in de hongerwinter.

Extremen 12 februari De Bilt
Hoogste max. temp.: 12,0˚C 2004
Laagste gemiddelde temp.: -12,7˚C 1929
Laagste min. temp.: -18,1˚C 1929
Hoogste neerslag: 25 mm 2005
Hoogste uurgem. wind: 15 m/s 1904

Zon op: 8:01
Zon onder: 17:40

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 12.02.18 | 01.50 UUR
Vandaag:
22° | 13°
Meer weer...
Morgen:
24° | 13°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.29825 s