Donderdag 23.05.19 | 20.50 uur

In gesprek met Kira Fijn, lijsttrekker BuitenGewoon Zwartewaterland

'Kom uit het gemeentehuis en praat vooraf met inwoners over beleid'

In gesprek met Kira Fijn, lijsttrekker BuitenGewoon Zwartewaterland

In gesprek met Kira Fijn, lijsttrekker BuitenGewoon Zwartewaterland© Bernita van Dijk

BuitenGewoon Zwartewaterland, een nieuwe partij die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 met minimaal één zetel bestaansrecht in de gemeente(raad) hoopt te verwerven. Een partij die al snel het stempel van ‘protestpartij’ werd opgeplakt. "Tijdens de campagne en onze contacten met Zwartewaterlanders zien wij echter veel draagvlak voor onze partij", zegt lijsttrekker Kira Fijn. "Wij zijn een reactie op het huidige besturen, op het gebrek aan daadkracht. De wensen uit het coalitieakkoord klinken mooi, maar wat ga je echt doen en waarom is dat goed voor de samenleving? Het kan allemaal een stuk slagvaardiger."

De lijst van BGZ telt tien kandidaten, tien nieuwe gezichten in de lokale politiek. "De afgelopen jaren zijn wij allemaal persoonlijk in aanraking gekomen met het besturen van onze gemeente", benoemt Fijn de gemeenschappelijke deler van de kandidatenlijst.

"Je komt elkaar vervolgens tegen, oppert het idee voor een nieuwe partij en neemt uiteindelijk de stap om er samen de schouders onder te zetten."

Een eventueel gebrek aan ervaring betwist de lijsttrekker. "Op alle thema’s hebben wij mensen uit het bedrijfsleven – managers, beleidsbepalers, ondernemers – met de expertise vanuit hun eigen vak op de lijst en in de schaduwfractie. Wij zijn van mening dat het anders kan en moet."

BGZ treedt de verkiezingen open tegemoet. "Met één zetel winnen wij bestaansrecht en zullen wij de coalitie absoluut alert houden", aldus Fijn. "Als het meer zetels worden, staan wij klaar om het verschil te maken. Daarbij vinden wij het vooral belangrijk dat beleid niet alleen binnen de muren van het gemeentehuis wordt gemaakt. Praat vooraf met inwoners en voorkom zo hoge faalkosten, maak duidelijk wat je wilt bereiken en durf keuzes te maken. Oplossingsgericht werken, daar gaan wij voor."

In de raad wil BGZ het dualisme, de controlerende taak van de raad, veel beter neerzetten. "Als raadslid moet je altijd alert blijven, ook wanneer je al jarenlang met elkaar optrekt”, meent Fijn. “Controleren is één van de drie taken van een raadslid, coalitiepartner of niet, ook waar het je eigen wethouder betreft. Het kan niet zo zijn dat het, vanwege gebrek aan dualisme, als lastig wordt ervaren wanneer een inwoner de gemeente ergens op wijst, een inwoner die je als raad dient te vertegenwoordigen."

BGZ staat voor het principe 'zeg wat je doet en doe wat je zegt'. "Daadkracht, daar gaat het ons om", legt Fijn uit. "Dan schuif je onderwerpen niet eindeloos door op de lange termijnagenda. Dan kies je voor een inhoudelijk sterke wethouder, die er alles aan doet expert te worden op zijn eigen dossiers." BGZ staat ook voor ‘besturen en kiezen op basis van inhoud in plaats van traditie’. "Ga mee met de tijd, denk in oplossingen en blijf niet hangen in het argument ‘wij hebben het altijd al zo gedaan’."

Voor een nieuwe partij als BGZ is zichtbaarheid belangrijk. "Ook na de verkiezingen", stelt Fijn. "Wij blijven in gesprek met inwoners en ondernemers, verwachten hun actieve inzet en geven als gemeente zelf het goede voorbeeld."

Tot slot noemt Fijn enkele punten uit het verkiezingsprogramma van BGZ. "Wij vinden dat niet al het gemeentelijk vastgoed verkocht moet worden, maar onder andere dienst kan doen als verzamelgebouw voor zelfstandige ondernemers. Wij benutten de digitale snelweg met een app ‘buiten beter’, die inwoners in staat stelt met één klik melding te doen van bijvoorbeeld een losliggende stoeptegel of zwerfafval. En voor iedereen – jong en oud – is het mogelijk dichtbij huis te sporten."

Kijk voor het volledige verkiezingsprogramma van BGZ op www.buitengewoonzwartewaterland.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Astrid Mensink

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 12.03.18 | 17.26 UUR
Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
20° | 7°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.3023 s