Donderdag 19.07.18 | 08.52 uur

In gesprek met Maarten Slingerland, lijsttrekker SGP

'Wij werken graag als coalitiepartner verder aan een stevige Basis'

In gesprek met Maarten Slingerland, lijsttrekker SGP

In gesprek met Maarten Slingerland, lijsttrekker SGP© DKN | RDV

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 voor de deur kijkt de SGP dankbaar terug op haar eerste volledige periode in een coalitie binnen de gemeente Zwartewaterland. "Het was niet altijd makkelijk", bekent fractievoorzitter en lijsttrekker Maarten Slingerland. "De gemeente stond er vier jaar geleden financieel slecht voor. Ook lag er de grote uitdaging om als iedere andere gemeente de taken op het gebied van jeugd, zorg en participatie op te pakken. Samen hebben wij het huishoudboekje op orde gekregen en het Sociaal Domein goed vormgegeven."

Meer dan eens werd de coalitie van SGP, ChristenUnie en CDA vanuit de oppositie bestempeld als een christelijk blok met gebrek aan visie en goed beleid. FinanciŽle meevallers zouden deze coalitie aan een beter huishoudboekje hebben geholpen, maar dat ziet Slingerland anders. "Natuurlijk waren er meevallers, maar daarmee krijg je de financiŽn niet structureel op orde", aldus Slingerland. "Wij hebben een begrotingsscan laten doen en de risicoís in de begroting goed in kaart gebracht en waar mogelijk weggenomen. Dat heeft ons gebracht waar wij nu staan."

Na de verkiezingen hoopt de SGP opnieuw met vijf zetels in de raad te komen. Die vijfde zetel is nu een restzetel, de ambitie is deze dit keer op eigen kracht binnen te halen. "Ook keren wij graag terug in coalitie en college", zegt Slingerland. "Nu onze huidige wethouder Speksnijder afscheid neemt van de lokale politiek, ben ik zelf de beoogd wethouder. Wie mij in dat geval als fractievoorzitter op zal volgen, is nog niet bekend." Om deze ambitie te verwezenlijken, brengt de SGP de zeven speerpunten uit het verkiezingsprogramma tijdens de campagne bij alle inwoners voor het voetlicht.

Het verkiezingsprogramma van de SGP draagt de titel 'Een stevige Basis', niet voor niets met een hoofdletter geschreven. "De Tien Geboden uit de Bijbel vormen de Basis voor onze politieke visie", legt Slingerland uit. "Een stevige basis bestaat in onze ogen ook uit een gezonde financiŽle positie en een prettige leefomgeving. Wij willen dan ook de nog altijd hoge schuldenlast van de gemeente tot normale proporties terugbrengen en met een meerjarenplan het kwaliteitsniveau van openbaar groen, wegen en verlichting wijk voor wijk omhoog brengen."

Naast deze twee speerpunten telt het verkiezingsprogramma van de SGP vijf andere speerpunten. "Zo staan wij achter de kanteling binnen het Sociaal Domein, maar wij moeten blijven opletten dat mensen, die het niet zelf of met steun vanuit hun netwerk kunnen, wel de hulp krijgen die zij nodig hebben", meent Slingerland. "Daarnaast moet begraven betaalbaar blijven voor al onze inwoners en dus houden wij niet vast aan de huidige, bijna kostendekkende tarieven." Ook wil de SGP samen met alle betrokkenen een plan opstellen om drugsgebruik onder jongeren een halt toe te roepen.

Ook wil de SGP het feit dat de gemeente door de provincie als topwerklocatie is aangewezen, benutten om bedrijven mogelijkheden voor uitbreiding of vestiging te bieden. "Op recreatief vlak leggen wij de focus heel bewust op de dagtoerist", vult Slingerland aan. "Wij hebben toeristen veel te bieden, maar wij moeten wel realistisch blijven. Tot slot willen wij met beleid en een bijbehorend uitvoeringsprogramma stevig inzetten op duurzaamheid. De aarde is ons door God gegeven en het is onze plicht deze niet alleen goed te bebouwen, maar ook goed te bewaren."

Het volledige verkiezingsprogramma van de SGP is te vinden op www.zwartewaterland.sgp.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Astrid Mensink

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 15.03.18 | 11.30 UUR


advertentie

Vandaag:
26° | 15°
Meer weer...
Morgen:
25° | 15°


AGENDA
  • Donderdag 19.07.18
  • Vrijdag 20.07.18
  • Zaterdag 21.07.18
  • Zondag 22.07.18
  • Maandag 23.07.18
  • Dinsdag 24.07.18
  • Woensdag 25.07.18
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.16208 s