Woensdag 19.02.20 | 15.56 uur

Freek Kuipers redt opvolger ZS13 van slopershamer

Nieuwe eyecatcher voor Zwartsluis: De Moorman

Freek Kuipers (r) redt opvolger ZS13 van slopershamer

Freek Kuipers (r) redt opvolger ZS13 van slopershamer© DKN | RDV

Wie Zwartsluis zegt en daarmee de visserij bedoelt, komt vanzelf uit op een paar familienamen. De visserij werd in de vorige eeuw grotendeels beheerst door de families Moorman, Vinke, Brouwer en Schoonewelle. De visserijbranche van weleer speelde zich voornamelijk af op het Zwartewater (met punters). Pas na de afsluiting van de voormalige Zuiderzee (1932) deden verschillende botters hun intrede voor de palingvisserij op het IJsselmeer en werd het Zwartewater niet meer lonend.

Op donderdag 19 april 2018 heeft burgemeester Bilder van de gemeente Zwartewaterland officieel de opvolger van de ZS13 onthuld, op de Havendijk van Zwartsluis.

Eigenaar Freek Kuipers is verguld van trots. "Het schip lag jarenlang (veertig jaar, red.) te verpieteren voor de deur en is dankzij de Stichting Fortresse een bijzonder monument geworden ter gedachtenis aan de visserij van Zwartsluis", zegt pensionaris Kuipers. "De Moorman was niet meer vaartechnisch, maar aan wal is De Moorman een ware blikvanger in Zwartsluis en voor iedereen te bezichtigingen."

Het markante schip behoorde destijds toe aan de eerste eigenaar, de heer Hoekstra uit Urk. Ook de Urker was donderdag aanwezig, evenals leden van de familie Moorman en oud-vissers van 'De Moorman'.

De gepensioneerde Kuipers bezit in Zwartsluis een eigen museum: Het Appe en Gait Museum, vernoemd naar zijn oude buurmannen, twee vissers. De Sluziger is opgegroeid als schipperskind, ging naar school in de stad Groningen en was later woonachtig in Meppel. Wie kent 'm niet? "De visserij en Zwartsluis heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven. En met deze onthulling... daar word ik heel blij van. Dat gevoel gun ik anderen ook."

Het markante schip staat sinds deze week te pronken aan de kop van de Havendijk en is daarmee een blijvend monument, ter gedachtenis aan de visserij van Zwartsluis.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 19.04.18 | 15.30 UUR
Vandaag:
8° | 3°
Meer weer...
Morgen:
10° | 8°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.31021 s