Zaterdag 20.10.18 | 09.03 uur

Feestelijke dag begint met domper...

'Er hangt een onbeschrijfelijke sfeer in Zwartsluis'

Bezoekers kijken hun ogen uit bij de sleepwedstijd

Bezoekers kijken hun ogen uit bij de sleepwedstijd© DKN | R.W.Jansema

"Een onbeschrijfelijke sfeer. We staan zelf op de camping in Frederiksoord en zijn nu een dagje in Zwartsluis. Ik vind het geweldig, lekker bootjes kijken en onbezorgd genieten", vertelt een bezoeker van de Nationale Sleepbootdagen. Voor deze man uit het Drentse Erica is het de eerste keer dat hij dit evenement bezoekt. En als het aan hem ligt, zeker niet de laatste keer.

De dag begon met een domper. Volgens omwonenden van de Kolksluis hebben onbekenden vannacht geluidskabels doorgeknipt. Hierdoor functioneerde de muziekinstallatie tijdelijk niet goed. Voor de activiteiten begonnen was het probleem verholpen.

De tweede dag begon met de kinderrommelmarkt. Hier was veel gehoor aan gegeven. Tientallen kinderen hadden hun kleedje uitgelegd om hun spulletjes te verkopen. Emmelien Smelt uit Zwartsluis hield alles keurig bij: "Ik heb een schriftje en daarin schrijf ik precies op wat ik verkoop. Daarnaast staat dan hoe veel ik ervoor heb gekregen."

Ik vroeg Emmelien: "Wat heb je allemaal al verkocht?". Ik had haar antwoord achteraf kunnen voorspellen: "Rommel!". Volgens Smelt gingen de zaken goed, ondanks dat er veel werd afgedongen.

Ečn van de publiekstrekkers zijn de trekproeven van de sleepboten. Door de verouderde omroepinstallatie klinkt schel het gewicht dat de boot getrokken heeft. Honderden toeschouwers kijken tegen de brandende zon in richting de deelnemende scheepjes. De krachtpatsers vormen een echte traditie van het feestelijke evenement.

Ondertussen kabelt het water tegen de rompen van tientallen plezierbootjes. Een stralend zonnetje, hapjes, drankjes en bootjes. De perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke dag in het centrum van Zwartsluis.

Op het plein bij café de Blizzard zorgt Energy X voor een muzikaal spektakel. Met meer dan 150 toeschouwers vormt deze jeugdafdeling van muziekvereniging Voorwaarts een ware publiekstrekker. Samen met de band 'Take 7' maken zij het feest compleet. De jonge muzikanten genieten met volle teugen, net als het publiek.

De Sleepbootdagen hebben wat mij betreft een gouden formule: groots, gratis en gezellig. Wat wil een mens nog meer. Tot morgen!Door: De Zwartewaterkrant | Robert Wessel Jansema

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 11.05.18 | 17.29 UUR


advertentie

Vandaag:
14° | 4°
Meer weer...
Morgen:
15° | 5°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.03675 s