Zaterdag 20.10.18 | 09.03 uur

Hoe zit het ook alweer?

VD&P Juristen: Proeftijd in een arbeidsovereenkomst?

ADVERTORIAL De proeftijd is een periode waarin werkgever en werknemer met elkaar en met het werk kennis kunnen maken. Tijdens de proeftijd mogen zowel werkgever als werknemer op elk moment de arbeidsovereenkomst opzeggen. Er is geen opzegtermijn, er gelden geen opzegverboden, er hoeft geen sprake te zijn van een redelijke grond voor ontslag en de werkgever hoeft niet te kijken of de werknemer binnen het bedrijf kan worden herplaatst. "Toch kan een proeftijd voor vervelende verrassingen zorgen", zegt VD&P Juristen.

Eerder beginnen bij het bedrijf
In de praktijk komt het regelmatig voor dat een nieuwe werknemer eerder met zijn werk begint dan in de arbeidsovereenkomst is bepaald. Reden hiervoor is meestal dat het erg druk is in het bedrijf en de werknemer nog vakantiedagen opmaakt van zijn vorige werkgever. Dit levert echter een aantal risico’s op, bijvoorbeeld voor de proeftijd die is afgesproken. De proeftijd, die in de arbeidsovereenkomst of cao staat en schriftelijk is overeengekomen, gaat dan namelijk ook eerder van start.

Vervelende verrassingen
Het gevolg daarvan is dat de proeftijd ook eerder is afgelopen dan dat de arbeidsovereenkomst lijkt aan te geven en dat kan voor vervelende verrassingen zorgen. In een recente zaak heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden namelijk geoordeeld dat de proeftijd al was begonnen toen werknemer op verzoek van werkgever in juni alvast was langsgekomen voor kennismaking en om een aantal zaken te leren en af te spreken. Het proeftijdontslag door werkgever op 30 juli was hierdoor te laat, waardoor werkgever het loon aan werknemer moest uitbetalen tot einde jaarcontract.

Wijzigingen schriftelijk vastleggen
Het is dan ook aan te raden om wijzigingen van de begindatum van de arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te leggen en te laten ondertekenen door zowel werkgever als werknemer, om onduidelijkheden over onder andere de proeftijd te voorkomen. Let op: wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor ten hoogste zes maanden, dan mag er géén proeftijd worden afgesproken.

Heeft u vragen over de proeftijd in een arbeidsovereenkomst? VD&P juristen helpt u graag verder. Wij adviseren u over de nieuwe overeenkomsten en passen de bestaande schikking vakkundig voor u aan. Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u advies over de te nemen stappen en/of over de aanpak van VD&P juristen? Neem vrijblijvend contact op via 038 385 6724 of www.vdenp.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 14.05.18 | 18.12 UUR


advertentie

Vandaag:
14° | 4°
Meer weer...
Morgen:
15° | 5°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.93512 s