Zaterdag 20.10.18 | 09.03 uur

Wat een weertje, wat een sfeertje, wat een mensen!

Stilte na de storm die Nationale Sleepbootdagen heet

Wat een weertje, wat een sfeertje, wat een mensen!

Wat een weertje, wat een sfeertje, wat een mensen!© Foto Ronald

Zondagmiddag 13 mei, 14.00 uur. Het is leeg aan de Havendijk en vrijwel leeg aan de Handelskade. Er heerst stilte. Hoe anders dan de drie dagen ervoor. Het begon donderdag regenachtig en het eindigde met een flinke storm: de Nationale Sleepbootdagen 2018. Daar tussenin speelde zich een evenement af dat alle verwachtingen overtrof.

"In alle opzichten. Getallen strijden om de hoogste eer. Aantal boten, aantal toeschouwers, aantal biertjes, aantal ijsjes, oliebollen, haringen, kibbeling, taarten. Noem maar op. Maar wat doet het er eigenlijk toe. Voor alles geldt: het maakt niet uit hoeveel, het waren er veel, heel veel", aldus de organisatie. Om er dan toch nog één letterlijk uit te lichten: het aantal zonnestralen. Die waren niet te tellen, maar o zo belangrijk. Wat een weertje, wat een sfeertje, wat een mensen!

“Het is alweer voorbij! Maar wat hebben we genoten.” Moe, maar voldaan, heel voldaan kjken de bestuursleden van de Stichting Nationale Sleepbootdagen terug op ‘hun’ evenement. “Niets van ons bij”, benadrukt Anja Bos. “Dit doe je samen. Mét heel veel mensen én voor heel veel mensen. De jarige collega’s van de Vereniging De MotorSleepboot hebben hun zilveren jubileum tot op grote hoogte gesleept en geduwd met maarliefst 180 sleepboten en zo’n 40 opduwers in onze havens. Dat is de basis, daar begint het mee.”

"Niet minder belangrijk is het enthousiasme waarmee de Nationale Sleepbootdagen wordt gedragen", vult stichtingsvoorzitter Roel Schurink aan. "Het is geweldig om te zien hoe zoveel inwoners van Zwartsluis hun uiterste best doen om er bij te zijn, mee te werken, zichzelf en Zwartsluis op de kaart te zetten."

Opmerkelijk is ook altijd weer het enthousiasme waarmee de oud-burgemeesters van Zwartsluis c.q. Zwartewaterland meewerken aan het evenement. In de voorbereidingen spelen zij een rol en die wordt altijd zichtbaar tijdens de opening. Ook dit jaar leverden zij een actieve bijdrage evenals huidig burgemeester Eddy Bilder en Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum. Muzikaal ondersteund door muziekvereniging Voorwaarts gaven zij donderdag letterlijk het startsein voor drie dagen die tot grote hoogte opstoomden.

'Zwartsluis sleept je mee' is de slogan van de Nationale Sleepbootdagen. En meeslepend was het. Vanaf de opening tot en met de finale. Dat laatste dankzij de cast van Storm over de Beulaeke met de 'lokale boegbeelden' Barbara Lok en Jan Blei. Een indrukwekkende storm die nog wel even doorwaait, getuige de positieve reacties van het aanwezige publiek. En dat geldt voor alle onderdelen. SluisPop op Hemelvaartsdag met meeslepende optredens van Ancora en KaramBAM en ongekende drukte op de Kolksluiskade. De gevarieerde en vooral ook verrassende inbreng op vrijdag van Energy X en alles wat daarbij hoort. Chapeau!

De Nacht van Zwartsluis: wat een feest! De kracht-, behendigheids- en opduwerwedstrijden van sleepboten en opduwers, de vlootschouw, de braderie, de kleedjesmarkt, de damsimultaan met Ton Sijbrands, de optredens van bands en koren en zo kun je nog wel even doorgaan. De inzet van de Koninklijke Marine mag zeker niet onvermeld blijven. En dat geldt ook voor de bemanningen van de prachtige stoomslepers Maarten en Pieter Boele, die vele honderden bezoekers letterlijk trakteerden op een prachtige rondvaart.

"Het is geweldig al die blije, vrolijke gezichten te zien. Het publiek vermaakt zich optimaal. Overal hoor je mensen het woordje ‘gezellig’ gebruiken. En dat is wat ons evenement altijd weer kenmerkt, gezelligheid. Even simpel als magisch. Zeg het maar. En dat geldt niet alleen voor het publiek, maar ook voor de leden van de Vereniging De MotorSleepboot. Zij komen hier graag. Dat willen we graag zo houden. We gaan op dezelfde voet verder. Binnenkort evalueren en daarna voorzichtig de vaarweg richting 2020 uitzetten!", aldus de gemotiveerde bestuursleden.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 14.05.18 | 13.24 UUR
Vandaag:
14° | 4°
Meer weer...
Morgen:
15° | 5°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.00682 s