Zaterdag 20.04.19 | 20.11 uur

'500 Jaar Reformatie / 400 Jaar Synode van Dordrecht in Hasselt'

Zomerexpositie in het Oude Stadhuis van Hasselt

In het Oude Stadhuis (Markt 1) in Hasselt wordt een nieuwe zomerexpositie geopend, het thema van deze expositie is '500 Jaar Reformatie / 400 Jaar Synode van Dordrecht in Hasselt'. Deze expo is samengesteld door de werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging Hasselt met medewerking van Refo 500 en de Vereniging Protestants Nederland. Deze vereniging herdenkt dit jaar de Dordtse Synode in Hasselt. De herdenking zal medio september zijn en is mede in Hasselt georganiseerd vanwege deze expositie.

Hasselt was (en is nog steeds) een Heilige Stede met de Hasselter Aflaat en stond onder de invloed van de Moderne Devotie.

In het Agnietenklooster, slechts enige km buiten Hasselt, woonde Thomas a Kempis. Na de reformatie stonden er invloedrijke predikanten op de kansel, zoals Ds. Bogerman, de vader van Johannes Bogerman voorzitter van de Synode van Dordrecht en ook Ds. Vogelius die namens de provincie zitting had in de Synode. Ook Ds. Plancius zoon van de beroemde Amsterdamse dominee/cartograaf Plancius stond hier op de kansel. In de 19e eeuw stond Ds. Gerhard Bruna maar liefst vanaf zijn kandidaatschap tot het eind van zijn leven op de kansel. Ds. Bruna was de betovergrootvader van de bekende tekenaar/schrijver Dick Bruna en ook de voorouder van de Bruna Uitgeverij en Bruna winkels.

Vanaf de kerk is het slechts enkele stappen naar het Oude Stadhuis waar de expositie is. Bezoekers worden via de moderne devotie, de reformatie en de synode van Dordrecht naar de eerste helft van de twintigste eeuw in kerkelijk Hasselt geleid.

De openingstijden zijn maandag t/m zaterdag van 10.00 - 16.00 uur (vanaf 10 september tot eind september zijn de openingstijden van 11.00 - 15.00 uur).

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 21.06.18 | 12.05 UUR


advertentie

Vandaag:
23° | 9°
Meer weer...
Morgen:
25° | 9°


LIVE SPORT
V.V. Buitenpost - SC Genemuiden 1-1
Olympia'28 - DSV'61 0-0
DESZ - NEC Delfzijl 2-0
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
1.92732 s